Читај ми!

Заштита шума на Тари

У Националном парку Тара, први пут овог пролећа, постављају се феромонске клопке за инсекте - поткорњаке који наносе велике штете шумама. У приватним и државним шумама биће постављено 1.200 клопки.

Кора са изгризлинама поткорњака најбољи је показатељ тренутног стања шуме, али и бројности инсеката који су, после дуготрајних суша, напали смрче, јеле и борове на Тари.

Први корак у заустављању њихове најезде су клопке које запослени Националног парка постављају на местима где је најуочљивије сушење стабала.

"Стављамо феромоне који мирисом привлаче одређену врсту поткорњака", објашњава Љубинка Јевремовић, надзорник Националног парка Тара. "Одређене феромене стављамо за смрчу, посебно за јелу, посебно за бор."

Клопке се мењају сваких седам дана и прати се бројно стање поткорњака.

"Најважније је сад прво ројење, крајем марта, почетком априла", каже Миодраг Петровић,  руководилац Службе надзора НП Тара. "Следеће је у другој половини јуна и, треће, крајем августа. Ако ми сад десеткујемо њих на првом ројењу, у другом их опет десеткујемо,
онда смо њихов век и њихово негативно дејство на шуму свели на годину дана."

Биолошка борба инсеката са природним непријатељима, трајала би три, четири године, а само ове евидентирано је 15.000 кубика сувих стабала на Тари, чија је вредност због тога умањена за 20 до 30 одсто.

Какву опасност поткорњак представља за шуму говори податак да за две-три недеље 100 до 200 оваквих јединки може да осуши једно столетно стабло.

Како се искључиво јавља под кором где само једна женка полаже стотинак јаја, обавеза сваког власника шуме је да кад посече стабло - огули кору и са стабла и са пања.

Према речима Миодрага Петровића, ако такав комад остане у шуми представља легло заразе: "То морамо да спречимо, то је људски фактор који је изазвао пренамножење."

Запослени се надају да ће током наредних месеци у клопкама ухватити неколико хиљада инсеката, што значи, како кажу, и да ће спасити неколико хиљада стабала на Тари од сушења.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара