Читај ми!

Бољи дани за нишки аеродром?

Иако постоји 27 година, аеродром "Константин Велики" у Нишу, не ради пуним капацитетом. И поред великог интересовања путника многе линије нису успостављене, па Нишлије на жељене дестинације морају да путују из Београда или Софије. Један од проблема је и то што су "Константину Великом", конкуренти аеродроми у Софији, Приштини и Скопљу.

Ниш покушавао је да на све начине оживи аеродром, који је југу Србије велика предност, па и самом граду који има одличан географски положај, међутим, јавна је тајна да за тај псоао деценијама није било политичке воље, иако је, како тврде стручњаци, његово постојање у сиромашном делу земље ипак оправдано.

На нишком аеродрому ретко када се може видети гужва. Највише путника обично има када слеће или полеће авион за Подгорицу, црногорске авио-копманије. Она лети пет пута недељно из Ниша.

Летос је било чартера до Турске, којих ће бити и идуће године. Јат и Монтенегро летели су одавде за Цирих, јер је за тај лет било много заинтересованих, нарочито међу Албанцима са југа Србије. Путовало се и за Париз, Тиват, италијански Форли и кратко за Трст. Енглески Томпсон имао је лет до Ниша, за британске туристе који су зимовали на Копаонику.

"Након формирања Ер Србије очекује се да од остатка флоте и авиона Авиогенекса прошири та авио-компанија која ће покривати тржиште које неће покривати Ер Србија, то су чартери које Ер Србија неће летети, чартери из Београда и Ниша, као и редовни летови", каже директор аеродрома у Нишу Драган Бугариновић.

Представница канцеларије Ниша у Бриселу, помогла је да се идућег месеца Нишлије сретну са представницима два мања, али значајна аеродрома у Белгији - путничког у граду Шарлроа и карго аеродрома у Лијежу који је један од десет најпрометнијих у Европи.

Александра Луговић представница Ниша у Бриселу каже да бисмо могли од њих да чујемо много шта, јер су они секундарни аеродроми у земљи што је од великог значаја.

На Отвореним данима комитета региона у Бриселу, говорило се о важности аеродрома у Нишу за развој југа Србије, посебно као део туристичког потенцијала Копаоника, Старе планине и бројних бања на југу Србије.

"Наравно да ћу пренети градоначелнику све оно што сам чуо, утиске и препоруке како да се град и овој ситуацији снађе", каже председник Скупштине Града Ниша Миле Илић.

Ни лоу кост компаније за сада немају интерес да лете из Ниша. Виз ер, на пример, одлучио се за Београд, Скопље и Софију.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара