Читај ми!

ФЕДРАС у Малом Црнићу

Више од четири деценије Мало Црниће је престоница сеоских позоришта. 42. ФЕДРАС, Фестивал драмских аматера села Србије окупио је ове јесени девет сеоских аматерских позоришта, чијем би репертоару позавидела и нека професионална, престоничка.

Фестивал драмских аматера села Србије више од четири деценије одржава се у Малом Црнићу.

Биће ту "Краља Ибија", "Путујућег позоришта Шопаловић", Молијеровог "Жоржа Дандена". Част да отвори ФЕДРАС припала је глумцу Ивану Бекјареву.

"Уметност је "вино живота". Ја мислим да су позориште и позоришна уметност главни састојак тог вина живота, тог духа кога је, нажалост, све мање и на коме све мање и радимо", каже Иван Бекјарев.

У време када за културу остају само мрвице са буџетског стола, вишедеценијско трајање ФЕДРАСА, и то у једној малој средини, само по себи је огроман успех.

"Ја сам уверен да можда после економског, највеће уздигнуће, највећа одбрана достојанства српског сељака јесте управо уметност. И ја мислим да ту позицију ФЕДРАС часно држи већ 42 године", каже председник уметничког савета и селектор ФЕДРАС-а Милисав Миленковић.

Можда је тајна успеха и дугог трајања ФЕДРАСА у огромном ентузијазму глумаца-аматера, који своје улоге често увежбавају и дотерују на њиви или у воћњаку.

"Ја сам учитељ, али поред тога имам и своје домаћинство, па ми оставили и неку земљу. Данас сам до дванаест сати сејао пшеницу, у један сам отишао у школу, а овде сам био већ у пола шест", каже Мирослав Митровић, глумац-аматер из Малог Црнића.

42. Федрас отворили су домаћини из малоцрнићког позоришта "Бранислав Нушић", представом "Јелисаветини љубавни јади због молера", по тексту Милана Јелића. Фестивал драмских аматера села Србије траје до 22. октобра.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара