Читај ми!

Фестивал добошара

У Чоки, крај реке Тисе, одржан је Осми фестивал добошара, под називом "Даје се на знање". Својим духовитим беседама, добошари из разних крајева Војводине, забављали су Чокане и њихове бројне госте.

Осми фестивал добошара одржан у Чоки крај Тисе. Глумац кикиндског Народног позоришта, Душан Фелбаб Баба, уз добош је узвикнуо: "Чујте и почујте. Даје се на знање", чиме је означио почетак манифестације.

Добошари су до пре само десетак година мештане војвођанских села информисали о значајнијим догађајима, као што су разрез пореза, вакцинација стоке, долазак циркуса и позоришне дружине у село.

Добош се данас чује само једном годишње на Фестивалу добошара у Чоки, живописној банатској варошици.

Јован Чуданов из Великих Лединаца, учествовао је на свих седам досадашњих смотри, а на овој, осмој, говорио је аутентичне текстове из добошарске књиге села Долова, која је пронађена у Историјском архиву у Панчеву. Ту се, поред осталог, грађанство обавештава да "сутра полази егзекутор да фендује и сваки који није платио порез нек гледи да плат, иначе ће бити фендован".

Радован Субин из Кикинде се, након добош најаве, публици обратио стиховима:

"Док мој Банат спава, Соса ми се опет дала, да будем добошар Лала. Устаните људи, жене, ево Лале, ево мене,Да вам кажем шта је било и биће, да вам слажем да опет свиће. Не верујте мени знајте, ал због добоша устајте".

Владета Сударски, глумац аматер из Новог Бечеја, наступио је четврти пут пред Чоканима. Понудио им је причу о телеграму који је послала нотарошева свастика да стиже у село, те да јој се пошаљу каруце и мантил и да је дочека исти момак који је и прошле одине возао.

Као друго, обавестио је јавност да Аврам Шварц чисто перје плаћа 29 динара по килу, а ситно прано што се одваја 36 динара.

Фестивал је организовало Удружење "Чокански добошари" уз подршку општине Чока и бројних спонзора.

Председник Организационог одбора Фестивала Игор Илић каже да је сврха манифестације чување од заборава традиције добошарења, које, као каже, полако изумире захваљујући интернету.

Музички програм обогатиле су звезде Гранда и група "Betty Boom"  из Новог Сада, а за гастрономе припремљено је такмичење у кувању овчијег гулаша и прављењу Добош торте.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745


                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара