Рушење откупљених станова

Пет нишких породица добило је решење о рушењу објекта, у којем су откупиле станове пре 20 година. Тај објекат није имао грађевинску дозволу, предузеће које им је продало станове је у стечају, а други смештај им није понуђен.

Пет нишких породица које су пре двадесет година откупиле станове у монтажном објекту Предузећа за путеве, сада су добиле решење о рушењу тог објекта јер је подигнут без грађевинске дозволе. Фирма од које су откупили станове и која би требало да им надокнади штету - у стечају је.

Пет станова, 18 станара, заједничка невоља. Прибојавају се улице, јер им уз решење о рушењу станова није понуђен никакав други смештај.

У својих тридесет и неколико квадрата Арифовићи живе с бебом и предшколским дететом.

"Хоће да нас сруше. Нека сруше, само нека нам обезбеде кров над главом. Није битна локација, да имамо где са децом", каже Гордана Арифовић. "Ми немамо други дом сем овог."

Монтажна барака подигнута је педесетих година прошлог века за становање инжењера који су градили ауто-пут. Предузеће за путеве касније је те станове доделило својим радницима, а они су их од предузећа, које је сада у стечају, откупили 1993. године.

То потврђују купопродајни уговори оверени у суду, каже Душица Станковић: "Тих двадесет година плаћамо порез на имовину, комуналије."

Смиља Хорват каже да немају никакво решење за тај проблем: "Сем улице, никакву другу могућност немам. Немам где да одем."

Рок за рушење је 15. август. У грађевинској инспекцији кажу да су захтев за уклањање објекта поднели наследници, односно власници тог земљишта.

 "Објекат нема грађевинску дозволу", наводи Марина Живуловић Петровић, шеф грађевинске инспекције. "Да су подносиоци захтева власници земљишта, да су извршили конверзију земљишта и да су по том основу инвеститори, у ствари власници објекта, немају могућност прибављања одобрења."

Закон је јасан. Он предвиђа рушење објеката без грађевинске дозволе. Ипак, кажу у Адвокатској комори, власници не би требало да остану на улици.

"У случају да та фирма постоји, против ње би могли да поднесу тужбу за накнаду штете", објаснио је Драги Крстић, председник Адвокатске коморе Ниш. "Ако је пак фирма у стечају, они морају да поднесу пријаву потораживања у стечајну масу. То је прилично необезбеђено."

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара