Читај ми!

Најстарији становник Медвеђе

Иако у 99. години, Радомир Величковић из Реткоцера новине чита без наочара, са праунуцима решава математичке ребусе, говори албански, турски и француски језик и осећа се, каже, као педесетогодишњак.

У општини Медвеђа сви знају за породицу Величковић из Реткоцера. Поред тога што је једина са седморо деце, деда Радомир је најстарији становник тог краја.

Сигурнији је кад се ослања на штапове али и у 99. години не одваја се од оваца. Радио је као књиговођа и судија за прекршаје у општини Подујево, а у пензију је отишао из београдске Мостоградње.

Овде му је, каже, најлепше. Радомир Величковић кога сви у планинском селу Рткоцеру зову Мићо најстарији је мештанин села, али и целе општине Медвеђа.

Никада каже није боловао, новине чита без наочара, а са праунуцима решава математичке ребусе. Говори албански, турски и француски језик. Осећа се, каже, као да му је тек педесета.

"Боље памтим оно што је било када сам имао седам година, него што је јуче било", каже Радомир. "Сваки празник у години знам тачно по датуму."

Радомир има четворо деце и тридесет троје унучади и праунучади на које је поносан и са којима дели и радост и тугу. Каже да му не требају "куле и градови" и да су му здравље и деца највеће богатство.

Док није стао на своје ноге, оженио се, постао добар домаћин и отац седморо деце, о Раши су бринули деда и баба. Сада је Раша Величковић деда Радомиру десна рука. Иако је инвалид од рођења он зна само за рад.

Рашина деца уживају у друштву прадеде, који им помаже у решавању домаћих задатака, прича занимљиве приче из рата, легенде из давнина.

Свог најмлађег сина Драгомира, пензионисаног наставника математике, који му Медвеђе доноси новине и књиге, Радомир увек с нестрпљењем ишчекује. Драгомир каже да је рецепт његовог оца за дуг живот смиреност и рад без нервозе.

Старина од скоро стотину лета, прекаљени борац, и под теретом тешког живота остао је чврст као стена. Горштаци су ипак посебна прича, ова о деда Радомиру још није завршена и наша екипа обећала му је да ће заједно прославити његов стоти рођендан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара