Читај ми!

Недовољно давалаца крви у Панчеву

У панчевачком Заводу за трансфузију резерве крви су на минимуму. Од почетка месеца потошено је дупло више јединица него што је прикупљено од добровољних давалаца и ако се ситуација не побољша, кажу у Заводу, мораће да се одлажу операције.

У панчевачки Завод за трансфузију дневно дође само десетак добровољних давалаца крви. Почетком лета и у време годишњих одмора сваке године се јавља тај проблем.

Од почетка јула потрошен је велики део залиха и оне су сад на минимуму, а највећа је потреба за А+ крвном групом.

"Ја сам сад други пут дошао да дам крв. Први пут сам то недавно урадио због једног случаја у породици. Тада сам видео колико то много значи и сад се кајем што раније нисам постао редовни давалац", каже Раденко Самарџић.

"Ја сад 11. пут дајем крв. Добро се осећам и поручио бих свима да дођу и дају крв, јер нама је то ситница, а некоме много, много значи", каже Душан Лападат.

Завод за трансфузију несташицу крви покушава да превазиђе тако што телефоном позива редовне даваоце, и они се углавном одазивају. Такође, организују се и ванредне акције.

Последњих неколико година у великим предузећима радници се слабије одазивају. У Рафинерији, на пример, некад је долазило и по шездесеторо људи, а последњи пут било их је само петоро.

"Ми смо већ увели рестрикције за неке болеснике, наравно тамо где је то било могуће и у договору са клиничарима. Ако се овај тренд настави, да се много више јединица крви изда, него што се прикупи од давалаца, мораћемо да прибегнемо једној непопуларној мери и да одлажемо операције", каже докторка Радмила Раилић Ристовска из Завода за трансфузију Панчево.

Добру сарадњу Завод за трансфузију има са средњим школама, а треба похвалити Атеље младих, горане и културно-уметничка друштва, који су се после апела надлежне установе организовали да дају крв.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара