Читај ми!

Дневнице уместо социјалне помоћи

Иако су по просечној заради Ужичани у врху у Златиборском округу, криза се итекако осећа и у граду на Ђетињи. Расте и број незапослених и број корисника социјалне помоћи, којима је, однедавно пружена шанса да друштвено-корисним радом додатно зараде.

У Ужицу је све више незапослених, као и корисника социјалне помоћи. Само са завршеном основном школом, Јасминка Бериша, корисник социјалне помоћи од прошле године, је међу онима који најтеже долазе до посла, тако да је понуду Центра за социјални рад оберучке прихватила.

"Много ми значи, осећам се као да сам корисна, да могу и ја нешто да приуштим мојој породици, поготову сину који иде у средњу школу", каже Јасминка.

За 150 радних сати месечно, на колико има право по градској одлуци о социјалној заштити, Јасминка ће зарадити 4.500 динара, како она каже, мало, али боље и то него ништа.

Ужичани са сталним примањима троше држећи се, како кажу, оне старе -двапут мери, једном сеци.

"Ако све испланирате како треба онда не треба да се одричете, све зависи како је човек навикао и шта сматра под одрицањем", каже један грађанин.

У Ужицу 141 породица редовно користи новчану социјалну помоћ, а током протекле године подељено је скоро 3.000 једнократних помоћи, у просеку по 3.000 динара.

"Ми запажамо овде у Центру за социјални рад у нашем граду, да се грађани, углавном обраћају због веома високих дугова за утрошену електричну енергију, затим за остала комунална плаћања, потом за лекове и на крају долазе по приоритету потребе исхране, одеће, обуће и слично", каже Снежана ивановић, в.д. директора Центра за социјални рад у Ужицу.

Уз осам милиона динара, колико је у градском буџету издвојено за једнократна новчана давања, најугроженијим Ужичанима ће добро доћи и шест милиона динара колико ће за њих издвојити Канцеларија за социјалну помоћ која ће почети са радом до краја месеца, захваљујући сарадњи Града и манифестације "Србија у ритму Европе".

"Приликом договора са људима коју буду ту радили договорили смо се да преклапања буду минимална, да обезбедимо људима задовољење неких других ствари, а не оних које обезбеђује град Ужице", каже Бранко Гавриловић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.

Иако ће са овим бити знатно више у односу на раније године, за социјалну помоћ, њени корисници кажу да им је и јако важно враћање достојанства кроз друштвено користан рад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара