Читај ми!

Недостају рентген техничари?

На мамографу нишког Института за радиологију и мобилном мамографу за Југоисточну Србију годишње се прегледа око 20.000 жена. Три и по хиљаде их је из Алексинца и суседних општина, где је број карцинома дојки у порасту. Алексинац има мамограф, али се, кажу, због недостатка особља не користи.

Нов савремени мамограф већ годину дана стоји исправан у алексиначком Здравственом центру, док свакодневно жене из Алексинца, Ражња и Сокобање путују за Ниш ради мамографије или одустају од таквог прегледа чекајући једноставнију процедуру.

"На мамограф нисам ишла, била сам на ултразвуку, али ишла бих да је доступније, да је у Алексинцу", каже једна пацијенткиња.

Разлог оваквој ситуацији је недовољан број радиолошких техничара у Здравственом центру Алексинац. Двојица техничара обучена су за рад на мамографу, али су сви пуно радно време ангажовани на рендген апаратима.

Ненад Јоцић, виши радиолошки техничар каже да раде у две смене.

"Дневно прође овде по 50 до 70 пацијената, али због зрачења и ограниченог броја пацијената нисмо у могућности да радимо и да се више зрачимо него што је дозвољено законом", додаје он.

Број запослених, кажу овде, одређује Министарство здравља, и без сагласности Министарства нова запошљавања нису могућа.

Директор Здравственог центра Алексинац Горан Џеладиновић каже да је кадровски проблем у томе што, по одлуци Министарства здравља, имају пет, а потребно им је, како каже, најмање седам рентген техничара да би мамограф могао да ради и да би могла да ради цела служба за три општине.

Овде очекују позитиван одговор министарства. До тада, жене из овог краја прегледаће се у Нишу. То, кажу на нишкој радиологији, не прави велике гужве - на преглед се чека од седам до осам дана. Таква ситуација, међутим, измениће се са увођењем обавезног редовног прегледа дојки.

Директор Института за радиологију КЦ Ниш Петар Бошњаковић каже да за скрининг, односно масовни обухват жена, које су у годишту ризичном за карцином дојке, морају да рачунају на апарате који су дислоцирани у мањим центрима.

Од карцинома дојке сваке године у Србији умре око 1.900 жена. Оне на преглед углавном одлазе у касној фази болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара