Фестивал славских јела

У Нишу је одржан Фестивал славских јела, која се могу наћи у угоститељско-туристичкој понуди. Посна или мрсна, славаска трпеза, кажу, треба да буде богата и да гости буду задовољни и сити.

Нишлије су, ових дана, могле да посете Фестивал славских јела и сазнају како треба да изгледа славаска трпеза. На трпези су, кажу, обавезни славски колач, жито и вино.

"Јеловник посних слава традиционално мора да садржи пите, тавче пасуљ, пуњене паприке и то посне, пасуљ посан, слате, пуњене паприке, и празилук, онда туришија и разноврсне рибе", каже Милица Савић, домаћица.

Посна слава може да изгледа и сасвим другачије, са модерном трпезом двадесет првог века, са новим састојцима, који се спремају у мањим количинама, па нису скупи као што изгледа.

"Имамо овде гамборе на грејпу и дресинг, имамо поховане маслине са шљивом, пуњене козице и лигње, ролованог бранцина", каже Димитрије Динић, ученик Угоститљско-турисичке школе у Нишу.

Често се дешава да домаћице потроше више новца и намирница да би спремиле славу. Троше и они који имају много, али и они који имају мало новца, да би били добри домаћини.

"Ја сам пратио и сад, причамо о славама, то што се потроши за двадесетак гостију, слободно могу да поједу четрдесетак или педесет", каже Зоран Мирашевић, угоститељски радник.

Искусне домаћице кажу да су посне славе скупље. Сналазе се на различите начине, али ипак за себе задржавају тајну како уштедети. Све је у планирању, кажу стручњаци, и свака домаћица треба да зна рецептуру.

"Ако зна рецептуру, за десет особа је толико, за двадесет пута два и толико треба да припреми, а не треба правити колико је шерпа дубока", каже директорка Угоститљеско-туристичке школе у Нишу Љиљана Стојановић.

Штедети, пре свега, саветују угоститељи, а добре идеје, без много новца, кажу, доприносе и изгледу славске трпезе. И не претеривати ни у чему, да се не би десило да после славе велике количине хране остану неупотребљене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара