Читај ми!

Спремни за нове пројекте

Општина Сурдулица добиће милион евра за два пројекта из ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске. Млади стручњаци у Канцеларији за локални економски развој предузели су најбитније кораке на путу од припреме до реализације пројеката.

За два пројекта из ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске општина Сурдулица добиће милион евра.

Млади стручњаци у Канцеларији за локални економски развој постају координатори и у рад укључују све неопходне општинске службе. Прате на сајту прекограничног програма Србија- Бугарска конкурсе, услове и рокове, као и процене које пројекте могу да понуде и шта одговара условима.

"Јако је важно имати спремну техничку документацију, све дозволе које то прате, то је основни услов, а општина Сурдулица има доста искуства у том послу", каже Анкица Жегарац Миленковић, Канцеларија за економски развој.

Ове године Сурдулица је конкурисала са пет пројеката за средства из ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске, а инфраструктурни су основни, јер, како кажу, то грађани примећују.

"Нема засеока, школе, у којој нешто није рађено. Гради се, прави се, да, може и боље, али у односу на друге општине  много смо напредовали. Изграђен је пут према ромској махали, постављена је коцка", кажу грађани.

Пре четири године позајмили су новац за први пројекат прекограничне сарадње. Услов је да се реализује програм, прође и технички пријем, исплате извођачи, па се тек по окончаном послу новац уплати.

"Ми смо прве године узели кредит од 400.000 евра, платили пројекат и за три месеца су нам вратили новац. Сада када имамо своја средства, финансирамо пројекте, каже Новица Тончев, председник општине.

У плану је реконструкција зграде Културног центра и сале месне канцеларије на Власини, а већ су припремљена три пројекта за наредну годину. Годишње, општина издваја од 10 до 15 милиона динара само за израду пројектне документације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара