Читај ми!

Србија далеко од ванредне ситуације

Путари су последњих дана добро урадили свој посао, рекао је гостујући у емисији Око економије министар саобраћаја Милутин Мркоњић. Србија је далеко од проглашења ванредне ситуације, а на локалном нивоу највећи приоритет су угрожени грађани, објашњава Бранко Јовановић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Милутин Мркоњић честита путарима на обављеном послу у последњих неколико дана, и да су завејани људи тек појединачни случајеви.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Путари су ове године били спремнији него у последњих пет година, откада сам ја министар саобраћаја", сматра Мркоњић.

Тешко је утврдити коме би требало забранити кретање по путевима у Србији, јер се не могу затворити путеви за сва теретна возила, каже министар и истиче да је једини проблем од почетка снежних падавина колона коју је направила бугарска цистрена која није имала зимске гуме.

"Саобраћајна полиција и Путеви Србије су дужни, у тренутку када процене да постоји ризик по саобраћај, да блокирају кретање теретних возила по српским путевима", прецизира Мркоњић.

Министар саобраћаја тврди да једино грађани Пештери могу да замере због завејаних путева, а да је у остатку Србије све проходно и да су путеви очишћени.

Када је реч о колони која је више од 10 сати провела у колони на ауто-путу Београд Суботица, министар саобраћаја тврди да је спреман, ако треба, да за то преузме одговорност, али да тај случај не треба политизовати.

На локалу се поштују приоретети

Бранко Јовановић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије наводи да се, на локалном нивоу прве чисте улице првог приоритета, као и да се води рачуна о становницима који су најугроженији, потом и о онима који су радно активни, али и делови Србије где има деце која иду у школу.

"Србија је у овом тренутку врло далеко од тога да се прогласи ванредно стање. Процедура је таква да штаб предлаже, али Влада је та која одлучује да ли ће прогласити ванредно стање", тврди Јовановић.

Осврћући се на случај Крушевца који је до синоћ касно био потпуно затрпан, јер су путарска предузећа, због финансијских проблема, закаснила са чишћењем, Мркоњић тврди да су све то проблеми који се решавају у ходу, и да ту нема ништа алармантно.

"Саобраћај иде и одвијаће се несметано до краја зиме, и то је важно", тврди министар саобраћаја.

Бранко Јовановић из МУП-а објашњава да су расположиви ресурси на терену предузећа која се баве чишћењем путева и евентуално приватници који имају специјализована возила за чишћење од снега.

За одржавање 16 хиљада километара колико има путева у Србији, путарска предузећа располажу са десет милијарди динара, што није довољно да би се добро одржавали путеви, објашњава министар саобраћаја. Према његовим речима, локална самоуправа не може сама да одржава путеве, што јој је дато у надлежност пре неколико година.

"Са колико новца располажемо, ми боље не можемо да радимо. Убеђен сам и да ће наши путари урадити посао најбоље што могу, а уколико нешто не буде добро, ја ћу за то одговарати", закључује министар Мркоњић.

Јовановића подсећа да се прошла и ова зима нису дуго десиле на нашим просторима, и да је немогуће да у сваком тренутку путеви буду чисти.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара