Читај ми!

Црна Гора изручује "краља криптовалута" Јужној Кореји, САД закасниле са молбом

До Квон, познатији као "краљ криптовалута", биће изручен Јужној Кореји након што је Апелациони суд Црне Горе потврдио одлуку подгоричког Вишег суда о изручењу. До Квона траже и САД, чија је замолница о изручењу одбијена, јер је суд утврдио да је молба јужнокорејских власти стигла раније. До Квон и његов сарадник, који је већ изручен Сеулу, оптужени су за међународну превару преко криптовалута у вредности од 40 милијарди долара.

Апелациони суд Црне Горе потврдио је одлуку подгоричког Вишег суда о изручењу До Квона, познатијег као "краља криптовалута" Јужној Кореји.

Виши суд је одлуку о изручењу До Квона Јужној Кореји донео 6. марта.

Апелациони суд је дозволио изручење по скраћеном поступку.

Одбијена замолница САД

Јужна Кореја До Квона тражи због више кривичних дела, док је одбијено изручење окривљеног у скраћеном поступку по молби Сједињених Држава.

Окружни суд Јужног округа Њујорка терети До Квона за заверу у циљу преваре у вези са куповином и продајом хартија од вредности, електронску превару и манипулацију ценама хартија од вредности.

Веће суда је, одлучујући о жалби бранилаца окривљеног, оценило да је првостепени суд правилно утврдио да је замолница Јужне Кореје по редоследу приспећа стигла пре замолнице САД.

"Исправном оценом овог и других критеријума, који се примењује у случају када изручење истог лица тражи више држава, дозвољено је изручење окривљеног Јужној Кореји", пише у саопштењу Апелационог суда.

Оптужени за међународну превару и крађу 40 милијарди долара

За До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара преко криптовалута.

Сумња се да му је у преварама помагао и Хон Чанг Џон.

До Квон и Хон Чанг Џон ухапшени су на подгоричком аеродрому 23. марта прошле године због фалсификовања путних исправа.

Код себе су имиали лажни пасош Костарике, а приликом претреса, код До Квона пронађене су и лажне путне исправе Јужне Кореје и Белгије. 

Власти у Црној гори већ су изручиле Чанг Џона у Сеул.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво