Читај ми!

Пуповац: Драконске казне за усташки поздрав и симболе полукорак до решења

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем разговарао о различитим решењима за кажњавање усташког поздрава и симбола, указујући да драконске казне у прекршајном закону, уместо преквалификације тог прекршаја у кривично дело, представљају “полукорак до решења”.

Милорад Пуповац је, коментаришући изјаву представника Координације јеврејских општина, Огњена Крауса, који га је данас отворено прозвао у Јасеновцу, рекао да је "добро бити у кожи дежурног кривца и за десницу, и за левицу, и за непријатеље, и за пријатеље".

"Посебно је добро и часно бити у кожи дежурног кривца у овој ствари, као и у другим стварима и не бих ту кожу никоме пожелео, нити дао”, навео је Пуповац, преноси Н1.

Пуповац је, на питање новинара да ли забране за усташки поздрав и симболе треба да буду ригорозније, рекао да хрватско друштво још није спремно да се суочи с наслеђем усташтва које, како је навео, "још живи унутар њега".

Краус је данас прозвао Милорада Пуповца и Вељка Кајтазија, представнике Срба и Рома у Сабору, који, према његовом мишљењу, нису учинили ништа да се донесе кривични закон који би кажњавао усташки поздрав и симболе.

Хабулин о казнама за истицање фашистичких симбола

Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Фрањо Хабулин, рекао је у Јасеновцу да тај савез није задовољан поводом донесених измена закона о прекршајима и поручио да истицање фашистичких поздрава и симбола треба да буде кажњавано на основу кривичног закона, као што је то случај у Немачкој и Аустрији.

"Ако је нешто у супротности с Уставом Републике Хрватске, онда то не може бити прекршај, то је кривично дело", истакао је Хабулин, пренела је Хина.

Хабулин је, после комеморације у Јасеновцу, поручио да у преосталих 364 дана треба решавати проблематику која се, како је навео, "нагомилала уназад 30 година".

"Знамо о чему је реч. Реч је о фашизацији која се није догодила само овде у Хрватској, догађа се и у остатку Европе, у земљама које су чланице ЕУ, такође имамо исту ситуацију, сличну. Међутим, нас забрињава ситуација овде код нас", рекао је Хабулин.

Иначе, хрватски премијер Андреј Пленковић је поздравио долазак представника јеврејске заједнице на комеморацију у Јасеновац и рекао да је долазак целог државног врха и представника свих националних мањина важна порука и оценио да ће тако бити и идућих година.

Хрватски сабор усвојио је у петак измене Закона о прекршајима против јавног реда и мира, којима се предвиђа драстично повећање казни за прекршаје, тако да се за најтеже прекршаје, међу којима су истицање симбола и поздрава, чији садржај изражава или подстиче мржњу, као и ширење лажних вести, крећу од 700 до 4.000 евра.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво