Читај ми!

Пленковић: Долазак представника јеврејске заједнице на комеморацију у Јасеновцу важна порука

Колоном сећања од Меморијалног музеја до споменика Камени цвет, државни врх Хрватске, представници Српског народног вијећа, јеврејске заједнице и чланови породица страдалих одали почаст жртвама усташког логора Јасеновац.

За разлику од претходних година, овогодишњој комеморацији заједно су присуствовали, између осталих, председник Хрватске Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић.

Комеморацији су присуствовали и потпредседница Владе Хрватске за друштвене делатности и људска права Ања Шимпрага и представници Српског народног вијећа и јеврејске заједнице у Хрватској.

Пленковић је поздравио долазак представника јеврејске заједнице на комеморацију у Јасеновац и рекао да је долазак целог државног врха и представника свих националних мањина важна порука и оценио да ће тако бити и идућих година.

"Драго ми је да су с нама и представници жидовске заједнице. То је важна порука, порука где смо се окупили заиста ове године сви, и мислим да је то добро и да ће та порука имати своју резонанцију и да ће тако бити у годинама које су пред нама", рекао је Пленковић.

Претходних година представници јеврејске заједнице обележавали су годишњицу одвојено, незадовољни односом државе према истицању усташких симбола у јавности, преноси ХРТ.

Пленковић је истакао како су у Јасеновац дошли да искажу пијетет и поштовање и да се присете свих жртава холокауста, жртава свих тоталитарних режима.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић је након одавања почаст жртвама рекао како је важно да су овога пута на комеморацији сви били заједно и изразио наду да ће то бити модел по којем ће се комеморације одржавати убудуће.

Пре комеморације, молитву у име верника Српске православне цркве предводио је епископ пакрачко-славонски Јован, а у име јеврејске заједнице Луциано Моше Прелевић, главни рабин Хрватске. Молитву у име верника католичке цркве предводио је Роберт Kупчак, канцелар пожешке бискупије.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво