Читај ми!

Хрватска, реконструкција нестанка јахте жене руског олигарха – три месеца нико није знао где је

Хрватска полиција саопштила је да је завршена истрага о нестанку јахте "Ирина Ву" у власништву бивше супруге руског олигарха Алишера Усманова, блиског пријатеља руског председника Владимира Путина, пише портал Индекс. Јахта је била под санкцијама, а онда је нестала из луке у Бетини. Међутим, нико од надлежних месецима није приметио да јахте нема. Испловила је у октобру, а све је откривено тек у јануару.

Како преноси портал Индекс, хрватска полиција је објавила резултате криминалистичког истраживања.

"Полицијски службеници Полицијске управе шибенско-книнске и Полицијске управе сплитско-далматинске, у координацији с Управом криминалистичке полиције Равнатељства полиције, довршили су криминалистичко истраживање над четверо хрватских држављана због постојања основане сумње да су починили казнено дјело описано у чланку 15. Закона о међународним мјерама ограничавања", наводи полиција.

Како се наводи, истрагом је утврђено да је првоосумњичени 58-годишњи капетан, упркос урученом обавештењу о спровођењу међународних мера ограничавања располагања имовином, организовао и ангажовао посаду коју су чинили 35-годишњак (такође капетан), 50-годишњак и 34-годишњакиња и двоје чланова посаде који нису имали сазнања о међународној мери ограничавања.

"Наведена посада је у листопаду 2022. године испловила јахтом ‘Ирина Ву’ са заставом Републике Хрватске изван територијалног мора, иако је предметна јахта била обухваћена међународном мјером ограничавања располагања имовином по којој није смјела испловити из Бродоградилишта и марине Бетина на Муртеру гдје је била чувана", додаје се у саопштењу.

Након завршене истраге, полицијски службеници су четворо осумњичених предали притворском надзорнику ПУ шибенско-книнске, док су кривичну пријаву против њих поднели Општинском државном тужилаштво у Шибенику.

Издата међународна потерница

Индекс подсећа да је луксузна јахта "Ирина Ву", у власништву бивше супруге руског олигарха Алишера Усманова била под санкцијама ЕУ, САД и Велике Британије и да је имала забрану испловљавања.

Била је усидрена у Бетини на Муртеру, а према подацима с интернет странице, из бетинске марине испловила је 6. октобра у 10.14, а три дана касније око 12 сати била је у турској луци Дидим.

Како би јахта изашла из хрватских територијалних вода, морала је у Дубровнику да прође полицијску и граничну контролу и контролу Лучке капетаније.

Како су писали медији, на њено место у Бетини упловила је друга, готово идентична јахта.

Углавном, за њом је издата међународна потерница, а ДОРХ, СОА и међународне агенције истражују како је јахта завршила у Турској, упркос томе што је била под блокадом.

Три особе смењене

Ресорни министар Олег Бутковић након овог открића сменио је три особе.

"Да је све учињено како треба, до овога не би дошло, стога ја као министар преузимам сву одговорност. Због тога сам донио одлуку о разрјешењу начелника Сектора за сигурност пловидбе који је директно био одговоран јавити лучким капетанијама, као и лучког капетана у Шибенику, те водитеља испоставе у Бетини. Ти људи сигурно то нису намјерно учинили, ово је погрешка која им се догодила и у том смислу вјерујем да се то више неће догодити јер су сада подузете мјере што се тиче надзора тих јахти", рекао је Бутковић.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво