Читај ми!

Санадеру обједињена казна на 18 година и осам месеци затвора

Ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда неправоснажно је одлучило да ће бивши премијер и председник ХДЗ-а Иво Санадер на основу пресуда у три корупцијске афере "Фими Медиа", "Планинска" и "Ина-МОЛ", иза решетака морати да проведе укупно 18 година и осам месеци, а до сада је одлежао седам и по година.

Одлука Ванрасправног већа загребачког Жупанијског суда донета је крајем децембра прошле године, а ових је дана отпремљена Санадеру и његовим адвокатима, преносе хрватски медији.

Санадеров адвокат Чедо Продановић одлуку ванрасправног већа које је утврдило обједињену казну за три правоснажне пресуде није желео да коментарише. Тврди да је ова одлука апсолутно неоснована и најавио жалбу.

Одбрана годинама истрајава у тврдњи да за све пресуде, с обзиром на то да се ради о сличним кривичним делима, Санадер укупно не може добити обједињено више од 15 година затвора.

Санадер је, иначе, до сада иза решетака, у притвору или по пресудама, провео око седам и по година. Превремени отпуст у хрватском затворском систему може се тражити већ након половине издржане казне, а најчешће се одобрава након две трећине казне.

Санадер је, након неколико притварања и пуштања на слободу, у затвору непрестано од априла 2019., када му је Врховни суд повисио казну за корупцију у случају "Планинска" на шест година затвора.

У том случају некадашњи власник месне индустрије и ХДЗ-ов заступник Стјепан Фиолић признао је да је Санадеру донео десет милиона куна и милион евра провизије након што је од државе купио пословну зграду испод цене.

Средином октобра 2021. највиши суд је делимично потврдио и пресуду из поновљеног поступка у случају "Фими Медија" (Fimi Media), по којој ће ХДЗ због извлачења новца из државних институција и фирми морати да плати 3,5 милиона куна казне, док је Санадеру, уз поврат незаконите користи, казна сa осам смањена на седам година затвора.

Врховни суд је крајем октобра 2021. потврдио првостепену пресуду којом је Санадер због примања мита од шефа мађарског МОЛ-а Золта Хернадија осуђен на шест година, док је недоступни Хернади кажњен са две године затвора.

У низу дугогодишњих поступака Санадер је у октобру прошле године у поновљеном суђењу неправоснажно ослобођен оптужби за ратно профитерство у афери "Хипо", за шта је у ранијим поступцима два пута био осуђен.

Још једну ослобађајућу пресуду Санадеру, којом је заједно с предузетником Робертом Јежићем ослобођен за продају јефтине струје Јежићевом Диокију на штету "Хипа", највиши суд потврдио је средином новембра 2021. године.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво