Санадер осуђен на шест година затвора за аферу Ина-МОЛ

Због примања мита у афери "Ина-МОЛ" бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен је на шест година затвора. "Мол" разочаран пресудом, тврде да није прекршен закон.

Осим њега кривим је проглашен и директор мађарског МОЛ-а Золт Хернади на две године затвора због давања мита, а одлука је неправоснажна, преноси загребачки Индекс.

Осим за примање мита од 10 милиона евра да Мађарима препусти управљачка права у "Ини", Санадер је оптужен и да је с Хернадијем договорио издвајање нерентабилног дела плинског пословања из "Ине".

У образложењу судије, Санадер се са Хернадијем договорио да ће за износ од 10 милиона евра обезбедити да Хрватска "Молу" препустити одлучујући глас у пословању "Ине".

"Користећи положај и ауторитет премијера приказао је да је потребно издвајање плинског пословања из Ине и да се измени међудионичарски уговор. На седници владе затражио је да се прихвати извјештај којим се Молу препушта управљање Ином што је Влада и прихватила и без основе дала Молу управљање Ином", навео је судија.

Уколико пресуда постане правоснажна, Санадер ће, по захтеву тужилаштва, држави морати да врати десет милиона евра.

Санадер је од априла  на издржавању затворске казне због примања провизије у афери "Планинска", није био на завршним говорима јер се опоравља од операције, па се завршни део суђења водио у његовом одсуству.

Санадер је и у поновљеном суђењу тврдио да није примио мито и да је исказ Роберта Јежића неистинит. Последњих месеци бившег премијера није било у судници јер је био на операцији колена и опоравку, због чега његова одбрана тврди да су тиме повређена његова права да износи обрану и испита сведоке.

Хернадијеви адвокати затражили су да се поступак обустави јер сматрају да је наступила застара. Судија Маја Штампар Стипић одбила је све те наводе. 

Мађарска компанија МОЛ саопштила је да је веома разочарана пресудом Жупанијског суда у Загребу у случају "Ина-МОЛ", наводећи да је у претходним поступцима утврђено да МОЛ-ови званичници нису прекршили закон.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара