Читај ми!

Санадер није крив за ратно профитерство у афери Хипо

Бивши хрватски премијер Иво Санадер ослобођен је кривице за ратно профитерство у афери "Хипо".

Након што је Врховни суд укинуо осуђујућу пресуду за ратно профитерство у афери "Хипо", у поновљеном суђењу, бивши хрватски премијер Иво Санадер данас је неправоснажно ослобођен.

У образложењу пресуде, речено је да није било штете за Републику Хрватску јер износ који је узео није угрозио државу. Било је само моралне штете, преноси Индекс.

Пресуду је објавила судија Загребачког Жупанијског суда Саша Луи, након што су прошле недеље тужилаштво и одбрана изнели своје завршне речи, а Санадер још једном изјавио да није одговоран за ратно профитерство, истичући да остаје код одбране коју је изнео у ранијим поступцима.

Судија је, читајући образложење пресуде, рекла да би се за осуђујућу пресуду требало доказати да је злоупотребио службени положај, као и остале околности ратног профитерства. 

Судија је рекла како 3,6 милиона куна представља велики износ, али да тај износ не може угрозити функционисање државе, како је то наведено у ратном профитерству које не застарева, преноси ХРТ.

Такође, судија је истакла да је провизија исплаћена из средстава Хипо банке, а не на штету Републике Хрватске. 

Тужитељка Одељења за сузбијање корупције и организованог криминала Марија Вучко навела је у завршној речи да је и у поновљеном поступку доказано да је Санадер починио дела за која га терете.

Са друге стране, Санадеров адвокат Чедо Продановић, истакао је да се у овом случају не може говорити о ратном профитерству и да УСКОК, упркос закључцима виших судова, није одступио од почетног става. 

Тужилаштво је Санадера теретило да је као заменик министра спољних послова од Хипо банке примио провизију од 3,6 милиона куна, након што је Хрватској одобрен кредит за куповину зграда амбасада.

За аферу "Хипо" Санадеру се судило трећи пут. Био је два пута осуђен, али пресуде су срушили Уставни и Врховни суд. 

Санадер је био у затвору од априла 2019. године када му је Врховни суд повећао казну за корупцију у случају "Планинска" на шест година затвора. 

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара