Читај ми!

Устоличен митрополит Јоаникије у Цетињском манастиру

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на свечаној литургији у Цетињском манастиру. Патријарх и митрополит у манастир су стигли хеликоптером због блокаде прилаза Цетињу. У центру Цетиња нереди током целог јутра – демонстранти су бацали каменице на полицију, која је испалила сузавац. У нередима повређене четири особе, јавља РТЦГ. Више ухапшених, међу којима и бивши шеф полиције Веселин Вељовић.

Устоличење изабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија одржано је у Цетињском манастиру, у присуству архијереја СПЦ са патријархом на челу.

Српска православна црква и патријарх Порфирије демантовали су синоћ наводе медија да је СПЦ одустала од устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру и поручили да се ради о ноторној неистини и дезинформацији.

Група грађана, која се противи устоличењу у Цетињу, пробила је у суботу полицијску блокаду која је била на кружном току на улазу у град и блокирала магистрални пут Подгорица–Цетиње.

Поручили су да ће остати на барикадама док Српска православна црква не одустане од намере да устоличење буде у Цетињском манастиру. Они су претходно уклонили део заштитне ограде испред Двора краља Николе.

У Подгорици је синоћ организован свечани дочек за патријарха српског Порфирија, на којем се окупљенима обратио и митрополит Јоаникије. Поглавар СПЦ поручио је да је Црква јединствени кров и простор за све.

Митрополит је рекао да је у последње време народ, који се објединио да брани своје светиње, веру, част, образ и памћење, заблистао и изашао пред лице целе православне васељене као народ одан својој вери и цркви.

Премијер Здравко Кривокапић, који је присуствовао дочеку у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, оценио је да је дочек био "диван и достојанствен".

С друге стране, председник Мило Ђукановић, који је јуче био на Цетињу, огласио се поновним захтевом за решење статуса СПЦ и додао да не верује да ће се у том граду догодити најављено устоличење.

Време припрема за устоличење митрополита Јоаникија обележиле су тензије и препуцавања на пољу политике и протести због места устоличења – Цетињског манастира.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара