Читај ми!

Блокиран кружни ток на улазу у Цетиње, на улицу посуто камење

Група грађана пробила је полицијску блокаду која је била на кружном току на улазу у Цетиње и блокирала магистрални пут Подгорица–Цетиње. Поручили су да ће остати на барикадама читаве ноћи, док Српска православна црква не одустане од намере да устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија буде у Цетињском манастиру.

Како јавља РТЦГ, грађани су дошли до кружног тока, пробили блокаду и просули шут и камење. Они су код ресторана "Белведер" поставили барикаду направљену од гума. Узвикивали су "Ово је Црна Гора" и "Е вива Монтенегро", преноси РТЦГ.

Због блокаде на улазу у Цетиње ни екипа РТС-а није могла да уђе у град.

Грађани су поручили да ће остати на барикадама читаве ноћи, док Српска православна црква не одустане од намере да устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија буде у Цетињском манастиру, јавља Телевизија Вијести

Претходно су на Цетињу уклонили део заштитне ограде испред Двора краља Николе.

Заштитне ограде постављене су на Дворском тргу и околним улицама које воде ка Цетињском манастиру, дан уочи устоличења митрополита Јоаникија.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић позвао је још једном све друштвено-политичке актере на очување мира, од којег, како каже, ништа није вредније. Позивао је све грађане на поштовање Устава, закона, јавног реда и мира.

"Позивам предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, ако већ не жели својом вољом, онда у складу са својом уставном обавезом заштите поретка да јавно и јасно допринесе миру", поручио је Кривокапић на Твитеру.

На Цетиње, где се протестује против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, стигао је и председник Црне Горе Мило Ђукановић, преносе подгорички медији. 

Ђукановић се раније данас оглсио на Твитеру и позвао грађане Црне Горе, свих вера и нација и политичких опција, да заједно допринесемо очувању мира, стабилност и мултиетничког склада, да одговорно заштитимо живот и здравље сваког грађанина, као и право на различитост, као наше највеће богатство.

"Позивам и премијера Здравка Кривокапића да не инсинуира, да одржи обећање које је дао јуче да Влада гарантује сигурност свима, преузимајући одговорност на себе за сва дешавања, пошто Вијеће за националну безбједност којим је предсједавао није забранило јавна окупљања. И да већ једном, након континуиране медијско политичке тортуре и ниподаштавања из Београда и наше државе и њега лично, као човјек, интелектуалац и премијер осуди покушај великосрпског покоравања Црне Горе и бескомпромисно стане у њену одбрану", написао је Ђукановић. 

И градоначелник Цетиња Александар Кашћелан позвао је суграђане, али и све оне који ће данас и сутра бити на Цетињу, да се издигну изнад политике и да, како каже, следе унутрашњи глас – да мир и људски животи немају цену.

Устоличење новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија биће одржано сутра у Цетињском манастиру, а претходно ће вечерас у 18 часова на платоу испред Саборног храма у Подгорици бити дочекан патријарх српски Порфирије који је стигао у Подгорицу.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се