Читај ми!

Поруке мира са службе у Подгорици, патријарх Порфирије: Пружамо руку братства

Патријарх српски Порфирије позвао је вернике да стану уз изабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Свима пружамо руку братства и делимо радост, поручио је патријарх Порфирије и нагласио да посебно руке "шире онима који их данас не признају за своју браћу". "Са вама нам је ваша светости дошла пуноћа васељенског православља", рекао је митрополит Јоаникије, чије је устоличење заказано за сутра на Цетињу.

У Подгорици је вечерас организован свечани дочек за патријарха српског Порфирија, на којем се окупљенима обратио и митрополит црногорско-приморски Јоаникије. 

Митрополит Јоаникије захвалио је присутнима, истичући да је патријарх Порфирије први пут као новоизабрани поглавар СПЦ дошао у Црну Гору да јој донесе мир и благосолов.

"Ваша света служба је служба победи помирења и обједињења. Са вама нам је ваша светости дошла пуноћа васељенског православља и ту пуноћу као патријарх српски носите у свом срцу и у својој светој служби", рекао је митрополит Јоаникије.

Пожелео је добродошлицу свим великодостојницима свих аутокефалних православних цркава.

"Ваша света служба је служба помирења и обједињења. Цела Српска православна црква и српски православни народи и сви они који су у вашој јурусдикцији обједињавају се око вас", рекао је митрополит.

"То нам даје велику радост и снагу, и ево вечерас сте овде, ваша светости, поводом нашег устоличења као новог изабраног митрополита црногорко-приморског", додао је митрополит Јоаникије.

Навео је да се Митрополија црногорско-приморска прославила светошћу, али и много чиме другом - књижевношћу, уметношћу и лепотом светиња.

"У последње време наш народ, који се објединио да брани своје светиње, веру, част, образ и памћење, заблистао је и изашао пред лице целе православне васељене као народ одан својој вери и цркви", рекао је митрополит.

Зато му је, додао је, част да поздрави патријарха српског Порфирија у име народа који га и вечерас и сутра дочекује у Црној Гори. 

Патријарх Порфирије: Без обзира на разлике, у цркви смо сви једно

Патријарх српски Порфирије поручио је да је данашњи дан велики празник и велика радост за СПЦ, коју смо, како је рекао, спремни да као православни хришћани поделимо са свима - браћом и сестрама римокатолицама, са децом Аврамовом, са браћом Јеврејима и браћом муслиманима, са којима смо исто тако испреплетани широм Балкана и у Црној Гори.

"Свима њима пружамо руку братства и са њима делимо нашу радост, њима ширио своје срце", рекао је патријарх великом броју грађана окупљеним испред подгоричког храма током његове прве посете Црној Гори откада је на тој дужности. 

Патријарх Порфирије је истакао да смо, без обзира на све разлике, у цркви сви једно и позвао  све у Митрополији да стану иза изабраног митрополита Јоаникија.

"Гледајући све вас овде данас сабране, најрадије бих све вас као и све људе Црне Горе сместио у своје срце, закључао у њега и заједно са вама попео се на Острог, препустио се молитвама Светог Василија Острошког да он буде тај који нам даје упутства којим путем да идемо и којим речима да се једни другима обраћамо", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је поручио да је црква јединствени кров и простор за све.  

"Јединство и љубав Христова једини су оквир који је исправан за животе свих нас заједно", рекао је патријарх, наводећи да са скупа у Подгорици "пружа руку братства" онима који вернике СПЦ "не препознају или не признају за своју браћу и називају напогрднијим именима".

Свето место испред којег стојимо, најбоље поручује који је смисао који је смисао и садржај наше вере и смисао постојања цркве у свету, рекао је патријарх. 

Грађани Подгорице и свих делова Црне Горе дочекали су патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија аплаузима и скандирањем "Не дамо светиње" и "Косово је Србија".

На дочеку су били и посланици Демократског фронта, Демократа, премијер Здравко Кривокапић и министри.

Испред Храма је окупљен велики број људи, а на улазу у Подгорицу из правца Даниловграда била је колона аутомобила.

Устоличење Јоаникија најављено је за 5. септембар у Цетињском манастиру, у присуству других архијереја СПЦ са патријархом на челу.

Патријарх српски Порфирије стигао је данас у дводневну посету Црној Гори, што је његов први долазак откако је изабран за поглавара Српске православне цркве.

Раније данас група грађана пробила је полицијску блокаду која је била на кружном току на улазу у Цетиње и блокирала магистрални пут Подгорица-Цетиње.

Они су код ресторана "Белведер" поставили барикаду направљену од гума.

Претходно су грађани на Цетињу уклонили део заштитне ограде испред Двора краља Николе.

Заштитне ограде постављене су на Дворском тргу и околним улицама које воде ка Цетињском манастиру.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се