Читај ми!

Пожар у кањону Таре, ватра захватила неприступачан терен

Пожар који је избио у кањону Таре шири се по неприступачном терену и прераста у два одвојена.

Терен на коме се пожар развија је изузетно неприступачан, обилује сувим стаблима, нагорелим у ранијим пожарима која су лако запаљива, преноси РТЦГ.

Командир црногорске Службе заштите и спасавања Горан Чавић каже да се један шири узводно ка селу Заглавак и други у правцу тока реке, ка селу Засада.

Како наводи, ватрогасци се налазе на врховима планине Бунетина, где су уз помоћ хеликоптера спустили пет људи који су гасили пожар дужине два километра.

"Пожар се развија у два правца, низводно и узводно кањоном Таре. Тешко је приступачан терен, хеликоптери су данас гасили, какви ће ефекти бити, видјећемо", рекао је Чавић.

Додатна опасност су повремени одрони, као и падање опожарених и нагорелих стабала. У кањону је и густ дим који отежава дисање и смањује видљивост.

У гашењу пожара ангажовани су и хеликоптери Војске Црне Горе и Директората за заштиту и спасавање.

И на подручју Цетиња активно је више пожара, а осим цетињских ватрогасаца и колега из других црногорских општина, укључена су два војна хеликоптера и тамошњи Директорат за заштиту и спасавање са једним авионом.

Ситуација у Катунској нахији и даље је веома изазовна и ватрогасци гасе пожаре у местима Меоца, Кобиљи До, Прентин До, Убла Чевска, Бијеле Пољане, Тисовац, Пусти Лисац.

Начелник Службе заштите и спасавања Милош Ћећановић истиче да ветар и неприступачан терен отежавају посао ватрогасцима. Доста кућа је угрожено. Све екипе су на терену 24 сата. "Урадићемо све да спријечимо даље ширење пожара", додао је Ћећановић.

Навео је да сумња да су неки пожари подметнути, јер им се дешавало да угасе пожар, а да их мештани после пола сата зову да их обавесте да поново гори у њиховом месту.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво