Читај ми!

Кривокапић: Спорна два члана Темељног уговора са СПЦ

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је за "Вијести" да постоје најмање два члана Темељног уговора са СПЦ која су спорна и један део преамбуле.

Здравко Кривокапић је рекао да је у петак проследио директно писмо патријарху, Његовој светости Порфирију, у коме је навео црногорски став везан за Темељни уговор да постоје најмање два члана која су спорна и један део преамбуле.

На питање новинара који су чланови Темељног уговора спорни, рекао je да се један односио на верске празнике који су, каже, били у директном сукобу са Законом о верским празницима у Црној Гори.

На питање шта је то подразумевало, Кривокапић је рекао: "То је подразумевало да имамо већи број вјерских празника него што је законом предвиђено при чему су дефинисана три нова празника која би требало да се славе у Црној Гори. Свети Сава, Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки. И члан 7, дио који се тиче тог једног дијела неусклађености, а тиче се имовинских питања који је предвиђао додатно преиспитивање елемената који још нијесу катастарски уписани", рекао је црногорски премијер.

На констатацију новинара да је неприродно да се Темељни уговор бави имовинским питањима, Кривокапић је казао да је због тога природно да се преиспитује.

"Ми смо то уочили и наравно пошто је моја обавеза да штитим државу, без обзира на то што сам ја вјерник, одлучио сам да заштитим државу", рекао је Кривокапић.

Кривокапић тврди да је добио информације неколико дана пре одласка у Београд да ће бити проглашен издајником цркве, а да се покушало и да се он прикаже кривцем у случају да за митрополита не буде изабран Јоаникије.

Додао је да је добио информацију да се инсистира да дође лично у Београд и да је због тога отишао владиним авионом, да је обавестио потпредседника Абазовића и да је он рекао да сматра да не треба да сада потпише уговор.

Кривокапић је казао да је данас чуо и да се спремало његово хапшење због велеиздаје због потписивања противуставног Темељног уговора, а на питање ко би га ухапсио, рекао је да би то био специјални државни тужилац Миливоје Катнић.

"У мојој влади само експерти" 

Kaда је реч о Влади Црне Горе, Кривокапић је истакао да је његов став био и пре кретања "у ову причу и послије завршетка избора" да једино експертска влада Црној Гори може донети добро. Нагласио је да остаје при том ставу.

"Шта то значи? Ако постоји неко мјесто које може природно да буде упражњено, онда је природно да треба ући неки експерт, али не никако као што ја ослушкујем одређени политичари", истакао је Кривокапић.

Новинар Телевизије Вијести је тражио објашњење – да ли то значи да неће бити ни Демократски фронт (ДФ) ни други политичари у његовом тиму.

"У влади у којој сам ја премијер неће бити нико осим експерата", рекао је Кривокапић.

На питање да ли планира кадровска освежења, кадровску реконструкцију владе или можда инфраструктуру, што би значило увођење још министарстава, Кривокапић је рекао да то захтева административни пут који није тако једноставан и који траје.

"Пошто Црна Гора нема времена за губљење, мислим да је овај тренутак са 12 министарстава, а то смо добро тестирали приликом боравка у Словенији, која има 14 министарстава, да је то мјера Црне Горе", рекао је Кривокапић. 

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво