Читај ми!

Словенија и Мађарска за сарадњу у избегличкој кризи

Постављање ограде и жичане баријере на делу границе између Словеније и Мађарске био је неспоразум који неће утицати на билатералну сарадњу, сложили су се словеначка министарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар и њен мађарски колега Шандор Пинтер.

Током разговора на граничном прелазу Долга Вас било је речи о будућој координацији у случају доласка избеглица у Мађарску и проласка кроз њену територију, наводи Танјуг.

"Убудуће ћемо бити обавештени о свим мерама Мађарске на њеној граници с Хрватском у вези дозвола за прелаз избеглица и миграната", навела је Гјеркеш Жнидар.

Између две државе које су у шенгенском подручју, додала је министарка, неће бити жице, већ ће у пограничном подручју ради контроле избегличких токова бити формиране мешовите полицијске патроле.

Према њеним речима, Словенија би се суочила с великим тешкоћама ако би у њу дошао велики број избеглица који путују на север Европе, како се то догодило у Мађарској и Хрватској, као и да би у случају да своје границе затворе Немачка и Аустрија, као избегличке дестинације, стање за Словенију могло постати неодрживо.

"Ако би дошло до изненадног и неочекиваног доласка десетак хиљада миграната дневно, како је то било у Мађарској, то би за нас била изузетно тешка ситуација", упозорила је Гјеркеш Жнидар.

Како је додала, још опаснија ситуација настала би уколико би своје границе за мигранте затвориле Аустрија и Немачка, пренела је агенција Хина.

На опасност да у новом таласу у Словенију пристигне велик број избеглица осврнуо се и словеначки председник Борут Пахор, рекавши да би други избеглички талас могао бити изазовнији за земље кроз које избегле особе прелазе у централну Европу од претходног, у којем је кроз Словенију из Хрватске прошло нешто мање од 4.000 људи у неколико дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво