Читај ми!

Орићева одбрана тражи укидање мера забране

Одбрана некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића, који се терети за ратни злочин над заробљеницима српске националности, затражила је на данашњем рочишту укидање мера забране које је Суд БиХ донео у јулу ове године.

Тужилаштво БиХ се сагласило са овим предлогом, уз образложење да сви предложени сведоци у поступку живе на територији Републике Српске и да оптужени уз ограничено кретање само на територију Федерације БиХ не би могао имати утицај на њих, преноси Танјуг.

Мером забране Орићу је кретање било дозвољено само на територији Сарајевског и Зеничко-добојског кантона у Федерацији БиХ, уз одузимање пасоша и обавезно јављање једном седмично полицијској станици у Сарајеву.

Суд ће се у законском року изјаснити о овим предлозима, преноси портал Радио телевизије Републике Српске.

Суд БиХ раније је потврдио оптужницу која је против Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића подигнута 27. августа, теретећи их да су током рата поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција.

Оптужница терети да су починили кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника, односно за убиство три заробљеника српске националности током 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац.

Тужилаштво БиХ оптужницу је подигло након вишемесечне истраге која је спроведена у сарадњи с Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) и Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Орић је током рата у БиХ био заповедник 28. дивизије Армије БиХ, која је деловала на ширем сребреничком подручју.

Против њега је због ратних злочина вођен и поступак по оптужници која је подигнута пред Хашким трибуналом, који га је ослободио кривице.

Злочини у селима Залазје, Лолићи и Куњерац том оптужницом нису били обухваћени, а истрагу против Орића због тога је одвојено отворило Тужилаштво за ратне злочине Србије.

По међународој потерници, коју су због те истраге расписале српске власти, Орић је ухапшен у Швајцарској 10. јуна.

Након што су и Србија и БиХ од ССвајцарске затражиле његово изручење, Орић је 26. јуна предат у надлежност босанско-херцеговачког државног Тужилаштва, које је тада потврдило како се против њега истрага води и у Сарајеву. Орић је од тада у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво