Читај ми!

Мигрантска криза тресе Хрватску, Аустрија најавила да ће вратити избеглице

Нова велика драма одвијала се на хрватско-словеначкој граници, на прелазу Хармица. Породице су због давања предности проласку женама и деци раздвојене, па је настало велико гурање. Ухапшен сниматељ агенције АП. Аустрија: Могуће враћање избеглица у Словенију и Хрватску.

22.35 - Хрватски МУП је саопштио да је током дана из Товарника према мађарској граници отишло 28 аутобуса са избеглицама, који се превозе и возом па их је око 1.000 превезено са железниче станице у Товарнику. 

21.30 - Полиција у словеначком месту Горња Радгона спречила око 350 избеглица да напусте земљу и оду у Аустрију, и уместо тога сместила их у једну конференцијску халу. Агенција АПА известила да је двомесечна беба због лошег стања из хале пребачена у болницу, преноси Танјуг

19.52 - Словеначки премијер Миро Церар критикује Хрватску јер, како каже, не ради свој посао по питању избеглица.

19.12 - На главној железничкој станици у Товарнику око 3.000 избеглица чека да се укрза у воз. Дестинација је, за сада, непозната, јавља Танјуг

18.35 - Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић разговарала је са генералним секретаром УН Бан Кимуном и неколико државника о избегличкој кризи. У разговорима је нагласила да се ради не само о хрватском, већ и о европском и глобалном питању.

17.30 - Петер Сијарто поручује да је Хрватска лагала у лице Мађарску и ЕУ, тврдећи да постоји споразум за пребацивање избеглица у Мађарску. 

16.25 - Од почетка мигратске кризе у Хрватској до 13 часова данас, у ту земљу ушло око 21.000 избеглица, саопштио је хрватски МУП.

15.45 - Несхватљиво је да Хрватска и Словенија не поштују правила ЕУ о азилу, рекла је аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер, најавивши могућност враћања избеглица у те две државе.

14.55 - Последња два дана у Словенију преко зелене границе, мимо прелаза, по подацима полиције, ушло око 1.300 људи, и поред упозорења власти да та земља не сме да постане коридор ка Западној Европи, преноси Јутарњи.

13.55 - Представник мађарске владе Золтан Ковач оценио је да је "Хрватска издала Мађарску и Европску унију, јер није успела да адекватно заштити спољне границе Уније".

13.45 - Словеначка полиција почела да пушта избеглице на граничном прелазу Ригонце, а потом их аутобусима превози у Брежице на регистрацију, преноси Бета.

12.50 - Усијана атмосфера на словеначкој граници. Полиција ухапсила америчког сниматеља. Мајке раздвојене од деце.

12.30 - Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је да је већина избеглица отишла из Хрватске, а да је за сада најкритичнија тачка Товарник. 

10.45 - Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да је "Хрватска натерала Мађарску да прими избеглице" и да ће то радити и даље, пренео је Јутарњи лист.

10.30 - Министарство одбране Мађарске позвало један број војних резервиста, добровољаца, да помогну због "велике избегличке кризе, јавља МТИ.

Стање на граничним приелазима Брегана и Хармица, где је у последња два дана било највише миграната и избеглица који су захтевали пуштање преко границе и слободан пут, сада је релативно мирно, преноси Танјуг.

Претходно се на прелазу Хармица одиграла нова велика драма. Породице су, због давања предности проласку женама и деци, раздвојене па је настало велико гурање, полицајци са границе су почели да их пуштају, али све иде споро, па је због тога стање напето.

Тензија је расла, деца вриштала, а жене сз плакале, јер нису могле да пронађу чланове породице.

Све је додатно ескалирало у тренутку када је сниматељ агенције АП, иначе Американац, са словеначке стране пришао полицијском кордону и пробио га како би ушао међу избеглице.

Полицајци су га на месту оборили, савладали, двојица су легла на њега и, уз његове гласне јауке, ухватили га и одвели у полицијске просторије, јавио је Јутарњи лист

Раније је због притиска миграната који су хтели у исто време да прођу кроз прелаз, дошло је до нагуравања.

Сви су већ почели да се спремају али је око 150 избеглица кренуло пре него што су словеначки специјалци, њих око 40, обезбедили пролаз, па је опет дошло до кошкања.

Око 300 људи се у једном тренутку гурало са полицијом, али је после неколико минута полиција ипак успела да обезбеди сигуран пролаз.

У Словенију је у последња два дана преко "зелене границе" и мимо прелаза, према подацима полиције, ушло око 1.300 избеглица.

Избеглице су и данас покушале да уђу у Словенију и поред упозорења словеначких власти да та држава, која је део шенгенског простора, не сме да постане коридор за њихов прелазак ка Немачкој и скандинавским земљама где већина њих жели да стигне, пренела је Хина.

Највећи број избеглица, словеначка полиција је задржала, регистровала их и сместила у прихватне центре у Брежицама и Постојни, као и у Љубљани, али се део њих пробио и наставља свој пут ка северу.

Према извештајима словеначких медија, избеглице су примећене у близини Марибора, где је приведено неколико група, али једна, од око 250 људи, наставља пут према Аустрији крећући се локалним путевима, у намери да пређе преко граничног прелаза Шентиљ.

У међувремену се огласила аустријска министарка унутарњих послова Јохана Микл-Лајтнер, изразивши незадовољство таласом избеглица који се кроз Хрватску и Словенију креће према Аустрији и Немачкој.

Истакла је да јој је несхватљиво да у тим земљама није забележен готово ниједан захтев за азил.

Микл-Лајтнер је упозорила како се европска правила о азилу "Даблин" односе на Хрватску и Словенију, преносе хрватски медији.

Аустријски МУП је, истовремено, саопштио да ће се даблинска процедура за враћање избеглица у Хрватску и Словенију покренути, јер "нико не верује да су те две земље земље без будућности", пише аустријски лист Кроне.

У Хајлигенкројц, аустријски градић у близини мађарске границе, од поноћи је стигло 6.000 људи. Многи од њих дошли су, или су надомак свог коначног одредишта. Полиција им помаже да се укрцају у аутобусе за Беч и Грац. У областима близу словеначке границе постављено је неколико избегличких кампова.

"Гледамо каква је ситуација на другим граничним прелазима где се лоше понашају према људима. Аустријска полиција има другачији приступ, покушавамо да створимо атмосферу поверења. У Аустрији се људи осећају безбедније", каже припрадник аустријске полиције Манфред Чанк.

Због избегличке кризе, у Бечу су разговарали званичници Аустрије, Немачке и Шведске.

"Тесно ћемо сарађивати, али нећемо моћи да пронађемо решење за избегличку кризу. То је могуће једино заједничком европском спољном политиком у Сирији", наводи аустријски канцелар Вернер Фајман.

Иначе, Мађарска је окончала постављање жичане ограде на граници са Хрватском, дуге 41 километар, јавио је АФП.

Министар одбране Мађарске Иштван Симичко позвао је један број војних резервиста, добровољаца, да помогну због "велике избегличке кризе", наводи агенција МТИ.

Резервисти ће, пре свега, бити задужени да попуне војне касарне из којих су отишли војници тренутно ангажовани на обезбеђењу државне границе.

Од почетка мигратске кризе у Хрватској у ту земљу ушло је око 21.000 избеглица, саопштио је хрватски МУП.

Због огромног прилива миграната у Хрватску, та земља је применила такозвани "план Б", који је потпуно успео, тврде тамошњи званичници.

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић рекла је да долазак миграната представља моменталну потешкоћу за Хрватску, али не и опасност.

"Избеглице не желе у Хрватску, Словенију, оне желе у Немачку", каже Пусићева.

Међутим, оно што се синоћ десило говори потпуно супротно. Мађарска полиција је зауставила воз са избеглицама, који је дошао из Хрватске ненајављен и разоружала и привела 40 хрватских полицајаца.

Воз са око хиљаду миграната није био најављен, каже портпарол мађарске владе, наводећи да су хрватски полицајци, који су били у њему, прекршили међународно право и направили озбиљан инцидент. Хрватско министарство унутрашњих послова тврди да хрватски полицајци нису ухапшени и да је реч о неистинитој информацији. 

Драматични догађаји на граници Србије са Хрватском, која је затворила неке прелазе, као и драматична ситуација на граници са Мађарском, слика је хаоса и збрке проузроковане одсуством јединственог одговора Европе на избегличку ситуацију, саопштио је УНХЦР.

Према Хрватској је и даље отворен само гранични прелаз Батровци–Бајаково, где камиони на излазу из земље чекају неколико сати.

Ипак, улазак избеглица није заустављен, јер у Хрватску долазе кроз атаре пограничних села. О отварању граничних прелаза Хоргош 1 и Хоргош 2 разговараћеминистри унутрашњих послова две земље.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара