Читај ми!

Хрватска у Книну слави "Олују"

Подизањем хрватске заставе на Книнској тврђави, откривањем споменика првом председнику Хрватске Фрањи Туђману, прелетом "мигова" и свечаном мисом, у Книну је одржана централна манифестација поводом Дана победе и домовинске захвалности и 20-годишњице акције "Олуја".

Свечаности у Книну присуствовали су највиши државни званичници – председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Зоран Милановић, председник Сабора Јосип Леко, министри у Влади, председавајући Председништва БиХ Драган Човић, представници војног врха и бројни генерали учесници "Олује", међу њима и Анте Готовина, преноси Бета.

Хрватска председница се грађанима обратила на централном тргу у Книну. Рекла је да је победом у Олуји "сломљена кичма великосрпској политици Слободана Милошевића", јавио је портал Index.hr.

Додала је и да је "Олуја" спречила и пад Бихаћа, па можда и већег масакра од оног у Сребреници.

"Рекла сам то јуче у Загребу и рећи ћу опет данас овде. Жалимо за сваким изгубљеним животом: и хрватским и српским. Али опет наглашавам да је узрок томе била Милошевићева експанзионистичка великосрпска политика. Стога није добро да су данас у Србији врло гласни који су били врло тихи у време окупације трећине хрватске територије или су отворено подржавали Милошевићеву политику. Ми се у Хрватској не желимо вратити у прошлост, не желимо српски народ кривити због агресије на нашу државу, али никад нећемо дозволити да се агресор и жртва изједначавају", рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Председница Хрватске и син Фрање Туђмана, Мирослав, открили су претходно споменик првом хрватском председнику, а с Книнске тврђаве пуштени су и бели голубови.

Потом је наступила аеро-група "Крила Олује", која је на небу изнад Книна извела програм.

Премијер Милановић и председник Сабора, у пратњи заменика начелника Главног штаба Драгутина Репинца и директора полиције Владе Доминића, положили су јутрос венце испред споменика хрватске победе "Олуја 95".

Председница Хрватске и председник Сабора присуствовали су и свечаној миси за погинуле, умрле и нестале бранитеље у "домовинском рату", а томе је претходио заједнички мимоход улицама града Книна до нове книнске цркве.

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић рекао је на миси, реагујући на оптужбе из Србије да Хрватска слави прогон српског становништва с тог подручја, да су Хрвати били протерани с тих простора 1991. године.

Додао је да многи Срби нису 1995. отишли по сопственој одлуци. "Нажалост, било је након војно-полицијске акције и случајева пљачкања и паљења српских кућа, било је и жртава. Због тога треба жалити. Данас се с људским и хришћанским пијететом спомињемо свих жртава рата деведесетих година на хрватским просторима", рекао је Бозанић.

Предвиђени су и сусрети, спортски и забавни програм у Книну. За увече је најављен концерт на којем ће наступити контроверзни певач Марко Перковић Томпсон, на чијим наступима је ранијих година била видљива усташка иконографија. О његовом наступу договорила се градска управа Книна.

Због несагласности око места и начина прославе, Дан победе и домовинске захвалности и 20-годишњица "Олује" ове године слави се два дана – војна парада јуче је одржана у Загребу.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и премијер Зоран Милановић синоћ су изразили жаљење за свим жртвама рата и поручили да је војно-полицијска акција "Олуја" била оправдана и ослободилачка операција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво