Читај ми!

Книн поново без Срба

У Книну се у среду одржава прослава поводом 20 година од "Олује". Дан уочи годишњице, Книн се мења. Срби из овог места одлазе углавном на море или у оближња села. Кажу да их 5. августа у Книну готово и нема.

Једна од централних тачака прославе, на којој ће говорити хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, биће и подизање споменика Фрањи Туђману на Книнској тврђави.

И док се у Книну приводе крају припреме за прославу, неколико километара даље, у селу Љубечу, другачија слика. Породица Марјановић није, за разлику од већине Срба са тог подручја, избегла 1995. године, већ су се крили по оближњим селима.

Ђурђи Марјановић убијен је брат у "Олуји", али је тек 2009. успела да га сахрани. Почетак сваког августа буди тешке успомене, примећује и да време не умањује њихову муку.

"Пуно се више сад истиче тај национализам него што се пре истицао, а ми на овај дан никад нисмо били у Книну, нити можемо бити у Книну, одемо дан-два пре, што даље од Книна, од стана, од свега", каже Ђурђа Марјановић.

Многа села кроз која је прошла екипа РТС-а имају своје белеге из "Олује" попут Варивода, где је готово два месеца после "Олује" убијено девет сељана.

Екипа РТС-а прошла је и преко манастира Крка у Кистањама. Епископ далматински Фотије каже да није било превише људи на помену страдалима. Да ли ће Срби опстати на том простору, признаје, зависи и од односа са већинским народом у Хрватској, али не само од тога.

"Ми као црква радимо на томе, молитвама, својим деловањем, проповеђу, али је потребно да будемо ту десна рука нашем народу и људима који се враћају на ове просторе. Добро је да се у тај проблем Срба у овом крају у Далмацији укључи наша матична држава Србија, држава Република Српска и, наравно, државне институције Хрватске", каже епископ Фотије.

Према његовим речима, у садејству те три снаге могло би се учинити много више.

Многи некадашњи становници Книна дођу почетком августа овде из Србије како би одали пошту убијеним рођацима.

Дан уочи сваке годишњице "Олује", нарочито уочи ове 20-годишњице, Книн се мења. Срби из овог места одлазе углавном на море или у оближња села. Кажу да их 5. августа у Книну готово и нема.

Са друге стране, очекује се долазак можда 100.000 људи из Хрватске и региона на прославу Дана победе и домовинске захвалности. Све ће кулминирати вечерњим концертом Марка Перковића Томпсона на оближњем стадиону "Динара".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво