Читај ми!

"Играње шибицама опасно на Балкану"

Политички аналитичар из Сарајева Срећко Латал каже да је напад на премијера Србије у Поточарима подсећање да је свака игра са шибицама на Балкану опасна. Истиче да инциденти на Балкану у протеклих неколико година представљају претњу по безбедност у региону.

Срећко Латал каже да, после напада у Поточарима, позитиван помак у односима представљају помирљивији и дипломатски напори – став српског премијера о референдуму у Републици Српској, као и долазак Председништва БиХ у посету Београду.

"Обележавање 20. годишњице пада Сребренице је јасан пример могућих последица опасних локалних, регионалних и глобалних игара. Разни БиХ, српски, али и западни и руски лидери и медији покушали су да искористе тај догађај свако за своје циљеве", рекао је Латал за Танјуг.

Додао је да је напад на Вучића у Сребреници све нас подсетио да је Балкан још превише нестабилан и да је свака игра шибицама у таквом окружењу веома опасна.

"Чини ми се да је овај инцидент бар привремено 'разбудио' домаће лидере у региону и помирљивији тонови и дипломатски напори који су уследили – укључујући критични став Вучића према референдумској иницијативи Милорада Додика и посету БиХ Председништва Београду – сигурно представљају један позитиван помак за који се надам да ће се наставити и даље конкретизовати", рекао је Латал.

Сматра да неколико врло озбиљних инцидената који су се десили на Балкану у протеклих пар година – од насилних протеста у БиХ 2014, до оружаног сукоба у Македонији у мају ове године, постепено заоштравање економске и социјалне ситуције, као и радикализација политичких позиција у већини балканских држава у последње време – представљају претњу по безбедност у региону.

"Чак ни након свих ових инцидената, безбедоносна ситуација на Балкану није пуно гора, ако није нимало боља у односу на неке друге, развијеније западне земље", оцењује Латал, иначе директор аналитичке организације СОС и уредник БИРН-а за БиХ.

Према његовом мишљењу, велики део тих безбедносних претњи је превасходно изазван рефлексијама глобалних догађаја, као што су затегнути односи између Запада и Русије, повећања броја миграната са југа Балкана, наставак сукоба на Блиском истоку и свеприсутна претња глобалног тероризма.

Део одговорности за овакву безбедносну ситуацију сносе, међутим, и локални политичари, део невладиног сектора, али и медији у региону, каже Латал.

Они, према његовим речима, настављају да бар повремено политизују скупове и слична обележавања догађаја из прошлости и користе популистичку и националистичку реторику како би освојили по који поен код своје публике, или евентуално скренули пажњу домаће јавности са све горе економске и социјалне ситуације у којој се све ове земље налазе.

Упитан колико је за очување безбедности Западног Балкана значајна европска перспектива земаља на том простору, Латал истиче да евентуално чланство у ЕУ само по себи не сме бити циљ, већ само средство да земље на Балкану успоставе боље услове живота за своје грађане.

"Европска перспектива је врло битан део економске и социјалне, па самим тим и политичке и сигурносне стабилности у региону", оцењује Латал.

Додаје да су се ствари у протеклим годинама мало побркале и да их треба ставити на своје место.

"Реформе које се траже од будућих земаља чланица су неопходне, не због ЕУ, већ због нас, како би побољшале услове живота и рада. Те реформе треба прилагодити ЕУ стандардима, али исто тако и регионалним и локалним условима" , истиче Латал.

Према његовим речима, јачање регионалне сарадње, посебно у предприступном процесу, може умногоме олакшати посао свим балканским земљама, убрзати тај процес и, што је најважније, помоћи јачању поверења и добросуседских односа који су увек били део традиције на овим просторима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво