Читај ми!

Ципрас: Грчка неће одустати од својих обавеза

Нови грчки премијер Алексис Ципрас каже да Грчка неће одустати од својих обавеза када је реч о дуговањима у вези са зајмом.

Алексис Ципрас је данас на првом састанку своје владе рекао да неће прекинути отплату државних дугова, али да жели да поново преговара са европским партнерима о "одрживом и праведном" споразуму о отплати.

Ципрас је изјавио и да је спреман да "пролије крв" за "враћање достојанства Грцима".

"Међу нашим приоритетима су нови преговори с нашим партнерима да се нађе праведно, одрживо и узајамно корисно решење", рекао је Ципрас у уводном говору на првом састанку своје владе у Атини.

Сириза, Ципрасова странка радикалне левице, залаже се за смањење дуга и прекид политике штедње да би се подстакла привреда.

Ципрас је рекао да његова коалициона влада "националног спаса" не жели "катастрофалан узајамни раскид" с партнерима Грчке, али неће ни наставити "политику потчињености".

Рекао је да ће разговори са шефом Еврогрупе Јереном Дијселблемом, који долази у Атину у петак, бити "важни и продуктивни".

Један од приоритета владе биће налажење решења за "хуманитарну кризу" и помоћ најсиромашнијима, рекао је Ципрас.

"Ми смо влада националног спаса. Наш циљ је враћање безбедности и достојанства", рекао је Ципрас.

Брисел је већ упозорио Грчку да поштује преузете обавезе из програма помоћи коју добија. Програм помоћи је под претходном владом Антониса Самараса већ продужен за два месеца до краја фебруара.

Грчка је морала да драстично смањи буџетске издатке да би добила помоћ међународних кредитора – Европске уније, Међународног монетарног фонда и Европске централне банке – за излазак из дужничке кризе 2010. године.

Привреда земље је драстично пала од глобалне финансијске кризе 2008. године, а смањење пословања, кресање плата и пензија су, уз пораст незапослености, одвели у сиромаштво многе Грке, чије се огорчење сматра објашњењем победе Ципрасове странке на изборима у недељу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара