Читај ми!

Додик: Нећемо дизати револуцију, али мислим да би усвајање резолуције о Сребреници био крај

Председник Републике Српске Милорад Додик каже за РТС да ће, у случају усвајања резолуције у ГС УН, први корак Бањалуке бити седница владе у Сребреници, одакле ће поручити да је та резолуција неприхватљива, неспроводива и ништавна. Ниједна наша акција неће бити усмерена ка дестабилизацији и насиљу, поручио је Додик, али је потврдио да би усвајање резолуције био симболички крај мултиетничке Босне и Херцеговине.

Два дана пре гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у емисији Таковска 10 би таква резолуција послужила непријатељима који би се на њу позивали против Срба у целини.

"Када, рецимо, на путу ка ЕУ можете да дођете у ситуацију да вам затраже да и ви, иако смо ми против те резолуције, примењујемо садржај те резолуције", оцењује Додик.

 "Ова резолуција ће послужити, или треба да послужи, прије свега муслиманима у БиХ и онима који њих прате, да нам стално изнова то сервирају као проблем, да нас натерају на ту врсту моралне дисквалификације, а сматрају да је дисквалификација само ваљана оног тренутка кад ви сами себе дисквалификујете. Дотле, наравно, нема од тога ништа", истиче Додик.

Додик је јуче био у Београду, где се састао са председником Александром Вучићем и патријархом Порфиријем

"Вучић је уложио озбиљан напор и улаже озбиљан напор он и његов тим. Јер и он, вјерујем, исто тако размишља као ја у овом смислу да је то неки документ који ће оптеретити значајно нашу будућност“, каже Додик.

Патријарх и СПЦ, додаје Додик, разумеју да је то не само политичка, него историјска неправда према Србима.

Какав резултат гласања се очекује

Упитан какав резултат очекује, а поводом оптимистичних назнака са стране Србије да би број гласова против резолуције могао да иде можда и до 120, чак 130, Додик наводи да у овом тренутку има више оних који су "за" него оних који су "против", али да очекује да збир оних који неће гласати, који буду уздржани, и који буду против, буде далеко већи од натполовичне већине.

То би, према његовој оцени, у датим околностима заиста била нека мала сатисфакција, чак и "велика историјска побједа".

У сваком случају већина земаља неће ни примењивати резолуцију у свом локалном законодавству или образовном систему, оцењује председник РС.

"Ми немамо шансе у Босни и Херцеговини"

Додик сматра да Срби "немају шансе у Босни и Херцеговини".

"Уколико у овако незграпној и никаквој Босни и Херцеговина ми останемо, створиће се услови за значајно исељење Срба, што је њихов циљ. Код муслимана нема никога у политичком животу, без обзира да ли је СДА, СДП, неки либерал или нешто произашло из тога – да нема негативан однос, мрзилачки однос према Републици Српској и Србији. Њима не одговара Србија стабилна и јака, они су најзадовољнији кад је то слабо. Са друге стране, ја заиста вучем неку врсту приче, политички везане за оне универзалне принципе социјалдемократије, у којој су солидарност, мир и уважавање без обзира на нацију, на вјеру и тако даље. То и данас ја тако мислим. Али у овоме, обављајући ове послове, научио сам да најчешће (стални представник БиХ при УН Златко) Лагумџија и кад је био активан овде, он је био искључиво добар муслиман", истиче Додик.

"Муслимани су послушни, ми нисмо"

Упитан да ли би се лакше договорили са представницима Бошњака да нема страног утицаја, навео је примере договора који су пропадали после њиховог разговора са америчким амбасадором.

"Муслимани су послушни, урадиће све што њима траже Американци. Ми нисмо. Ми смо сви под санкцијама, па немамо ни потребе да сарађујемо са њима", напомиње Додик.

Шта ће бити први корак Бањалуке ако резолуција буде усвојена

На питање шта ће бити први корак Бањалуке ако се усвоји резолуција, каже да ће у четвртак имати седницу владе у Сребреници, и тамо ћемо рећи да је  та резолуција неприхватљива, неспроводива и ништавна.

"Нама је примарно да очувамо мир и ми ћемо чувати мир, наша акција ниједна неће бити усмерена ка дестабилизацији и насиљу", поручио је Додик.

"Дакле, нећемо ми овде дизати револуцију, нећемо ми ништа радити. Али оно што ће муслимани осетити у БиХ јесте наше присутство у одлукама и то ће се кретати тако док не постане чињеница да се земља распала", истиче Додик.

"Наравно, ја мислим да је то крај"

Сагласан је са оценом да би резолуција о Сребреници била симболички крај мултиетничке Босне и Херцеговине.

"Наравно, ја мислим да је то крај. Како да живе два народа са тако снажно супростављеном прошлошћу?", рекао је председник РС.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије