Читај ми!

Вуковар, дан сећања у две колоне

Вуковаром су се и ове године, упркос апелима власти и дела бранитељских удружења, кретале две колоне сећања, али су се касније током мимохода спојиле у једну.

Програм обележавања страдања Вуковара у рату започео је химном и минутом ћутања за све жртве.

Вуковарски градоначелник Иван Пенава рекао је како су се сакупили да би се присетили жртве Вуковара и одали почаст "свим погинулима, рањенима и несталима који су допринели стварању слободне Хрватске".

"Данас је битно само одати пијетет жртви Вуковара, а све друго, амбиције или скривени циљеви, нека се оставе за други дан и друго место", изјавио је Пенава. Према извештајима локалних медија, док је још трајао званични комеморативни програм у кругу вуковарске болнице, стотинак грађана предвођених представницима Стожера за одбрану хрватског Вуковара кренуло је у колони вуковарским улицама до Меморијалног гробља.

Та колона је кренула у 10.15 испред некадашњег представништва Амбасаде Србије, а у тој колони су и званичници опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и њихов кандидат за председника Хрватске Колинда Грабар Китаровић. Успут су се тој колони придружили и други грађани, па броји неколико хиљада људи.

"Има само једна колона и биће само једна колона, овде смо сви дошли да одамо пијетет жртвама, нема политике", каже Енвер Арнаутовић из Штаба за одбрану Вуковара. 

Званична Колона сећања, у којој се налази и комплетан државни врх, представници дипломатског кора и део бранитељских удружења, кренула је после пригодног програма из круга вуковарске болнице до пет километара удаљеног Меморијалног гробља око 10.30.

Ипак, високи државни званичници су на Меморијално гробље ушли споредним путем, а после полагања венаца, церемонију су напустили пре него што је завршен званични протокол. Хрватски председник каже да му није сметало што је ушао на споредни улаз јер је била гужва.

Председник Иво Јосиповић рекао је да је поносан јер је Хрватска љубави и Хрватска која поштује Вуковар одала достојанствену почаст том граду и свим погинулима.

"То што су кренуле две колоне иде на савест онима који су кренули и нису успели. Хрватска која цени Вуковар је победила", каже Јосиповић.

Невладина организација Жене у црном обележила је Дан скупом у центру Београда. Неколико метара даље, контраскуп је организовао Српски сабор Заветници.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво