Додик: Хрватски ентитет би стабилизовао БиХ

Председник РС Милорад Додик каже да не жели да се меша у односе у другом ентитету, Федерацији БиХ, али и да је уверен да би стварање територијалне јединице за Хрвате допринело стабилизацији прилика у БиХ, "јер сви би били на своме и тражили неку заједничку политику".

БиХ са мајоризацијом једног народа од стране другог није могућа, истакао је Додик, додајући и да Републици Српској не треба прича о трећем ентитету да би се заштитила, преноси Танјуг.

Председник Српске такође је оценио да се, без учешћа бошњачких политичара, не може решити питање исламског екстремизма.

"Свакоме је јасно да група Исламска држава има огроман утицај, не само на муслимане овде, него широм света. Постоји 350 људи из БиХ који активно учествују у рату. У БиХ је евидентирано више од 3.000 потенцијалних терориста. Али, о њима се не говори", казао је Додик за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он је упозорио да, када се ти људи врате са ратишта, неће отварати нова радна места, него представљати безбедносну претњу.

Додик је рекао и да ће после избора прва тачка дневног реда у новом сазиву Парламентарне скупштине БиХ бити сагласност за гасовод "Јужни ток".

"У Парламентарној скупштини БиХ неће бити прихваћена ни временска прогноза док не буде подржан пројекат Јужни ток. Наш услов није никаква претња. Мислим да је обрнуто, нама се прети тиме што се не желе подржати наши развојни пројекти. Поставља се реално питање шта ће нам БиХ, ако нам спречавају овакве животне, развојне планове", образложио је Додик.

Говорећи о односима са Русијом, где је недавно био у посети, председник Српске је нагласио да је званичан став Руске Федерације подршка Дејтонском споразуму и то искључиво "онако како у њему пише, а не како се чита", као и противљење уплитању међународне заједнице односима у БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво