Читај ми!

Нови покушај рушења крста на Златишту

Непознате особе поново су претходне ноћи покушале да сруше крст на Златишту, уклонивши бетон са доњег дела спомен-обележја већ нагнутог у страну, јавља РТРС.

Подизање спомен-крста на падинама Требевића, у знак сећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба током рата, узбуркало је духове у Босни и Херцеговини и за само неколико дана ово је други покушај његовог рушења, преноси Танјуг.

Услед насталих тензија, припадници Центра јавне безбедности Источно Сарајево појачали су мере обезбеђења ширег подручја око крста, чијим је постављањем у суботу Савез логораша Републике Српске испунио раније дато обећање.

"Подигли смо спомен-крст да га гледа бог и да га гледају и чувају Срби", поручио је председник те организације Бранислав Дукић и поновио да нико нема право да забрани сећање на страдале.

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац нагласио је да су се око те идеје окупили многи грађани, невладине организације и политичка јавност Српске, као израз потребе да надомак Сарајева буде обeлежено страдање српског народа у том граду у периду од 1992. до 1995. године.

Поручио је да није реч о провокацији Бошњака у Сарајеву, већ о изразу жеље да се будућим генерацијама скрене пажња на оно што се Србима у Сарајеву догађало у рату.

Крст на Златишту је у Федерацији БиХ дочекан као провокација, уз захтеве да одмах буде уклоњен.

"Инат крст на Златишту је со на ране", "Увреда са Златишта", наслови су којима су сарајевски дневници известили о подизању споменика на Требевићу, а готово да нема политичке странке у Федерацији БиХ која се није огласила тим поводом и оштро осудила подизање обележја.

Осудама су се придружили и Канцеларија високог представника (ОХР), делегација Европске уније, америчка амбасада, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

Подизање импровизираног крста је у други план потиснуло и све друге расправе и постало тема бројних страначких предизборних скупова и реаговања у држави којој 12. октобра предстоје општи избори.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво