Читај ми!

Хејг: Само целовита БиХ може у ЕУ и НАТО

Министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг лично заговара будуће чланство Босне и Херцеговине у ЕУ и НАТО, али ће се то, како каже, догодити само ако она успе да функционише као целовита држава. Додао је да поређења Милорада Додика о отцепљењу РС са сличним примерима у свету нису одржива јер је реч о суштински различитим ситуацијама.

Разлози за распад БиХ наићи ће на снажан отпор Уједињеног Краљевства и међународне заједнице, рекао је Вилијам Хејг гостујући у емисији "Интервју 20" сарајевске телевизије БХ 1, ренеоси Танјуг.

"Велики сам заговорник будућег чланства БиХ у ЕУ и НАТО, али то ће се десити само ако БиХ успе да функционише као држава. То значи да је важно да је карта БиХ коначна, да људи могу заједно да сарађују", рекао је Хејг, који је синоћ допутовао у Сарајево.

Хејг ће заједно са колегама из Аустрије, Мађарске и Хрватске учествовати на конференцији о сексуалном злостављању жена у ратним условима и разговарати са највишим представницима власти БиХ.

"Важно је да се БиХ препозна као функционална целовита држава. Ја у великој мери подржавам ову земљу и увек су ме интересовала дешавања у овој земљи. Чврсто верујем у способност БиХ да се придружи својим суседима и оствари европску будућност", навео је британски шеф дипломатије.

Упитан да коментарише изјаве председника Републике Српске Милорада Додика који, како је речено, често заговара отцепљење од БиХ, подржава отцепљење Крима и с пажњом прати дешавања у Венецији, Шкотској, Каталонији, Хејг каже да је пример Шкотске потпуно различит од оног што се десило на Криму.

"У Шкотској ће се одржати референдум, а закон који то омогућава изгласала је британска влада која је рекла да је тај референдум легалан", навео је Хејг и додао да је то "суштински другачија ситуција".

Хејг је задовољан исходом гласања у Генералној скупштини УН, где је 100 земаља гласало за резолуцију о Украјини.

Навео је да су према Москви већ примењене неке санкције, али је додао да се може урадити много више, ако то буде неопходно.

"А то би биле далекосежне санкције трговинске, финансијске и уопштено би се тицале економије. Овакве мере су у припреми, припрема их Европска комисија, уз учешће земаља чланица и САД и те санкције ће ступити на снагу, уколико ситуација у Украјини ескалира", рекао је Хејг.

Приметио је да Русија очито нема намеру да повуче своје трупе са Крима, али је додао да мисли да увек треба бити отворен за нова решења, те да се у том правцу улажу сви напори.

"Генерални секретар УН-а Бан Ки Мун је посетио и Москву и Кијев. Искористили смо све дипломатске могућности како би се направио искорак. У изостанку споразума са Русијом у погледу будућности Украјине, морамо подржати Украјину да постане успешна земља, како не би постала земља која континуирано слаби", навео је Хејг.

Истакавши јучерашње гласање у ГС УН, Хејг каже да цео свет шаље јасну слику шта мисли о стању у Украјини, па чак и Кина која увек има проруски став овог пута је остала уздржана.

"Москва би то требало озбиљно да прими к знању", рекао је Хејг.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара