Читај ми!

Мишо Ковач сведочио на суђењу Санадеру

У наставку суђења Иви Санадеру, у случају "Фими-медија", сведок одбране певач Мишо Ковач одбацио тврдње да му је, заједно са још неким певачима, на руке исплаћен новац из црног страначког фонда Хрватске демократске заједнице.

Певач Мишо Ковач негирао је, у наставку суђења бившем премијеру и председнику Хрватске демократске заједнице Иви Санадеру у случају "Фими-медија", да је добијао новац од бившег страначког благајника и шефа царине Младена Баришића из црног фонда ХДЗ-а.

Ковач је на загребачки Жупанијски суд дошао је као сведок одбране и то после трећег позива. Претходна два пута оправдао се болешћу. Видљиво нарушеног здравља, потврдио је да је наступао за ХДЗ у предизборној кампањи 2007. године за шта има уговор који је предочио суду.

Он је, међутим, одбацио тврдње суоптуженог у случају "Фими-медија" Младена Баришића да му је, заједно са још неким певачима, новац исплаћен на руке из црног страначког фонда. Ковач је рекао је да је за ХДЗ певао због свог покојног сина Едија, који је настрадао 1992, јер је он био члан ХДЗ-а од 1990. године.

У конфузном исказу Ковач је навео да никад није пристао да пева у Србији иако су му нудили 300.000 евра, као и да је продао 200 милиона плоча и да га "нико неће скинути још 300 година".

На изласку из суднице Ковач се окренуо према оптуженом Санадеру и упитао га: "Јеси ли задовољан председниче?" на шта му је Санадер одговорио да јесте.

На суду у Загребу сведочио је и председник ХДЗ 1990. из БиХ Божо Љубић, који је такође негирао тврдње да је од Баришића примио 1,2 милиона куна из црног фонда ХДЗ-а.

У највећој корупцијској афери у хрватској политици, бивши премијер и шеф ХДЗ-а Иво Санадер и ХДЗ, као прва политичка странка која се терети за корупцију, оптужени су да су заједно са још девет физичких и правних лица из државних фирми и институција од 2003. до 2009. извукли око 10 милиона евра преко маркетиншке агенције "Фими-медија".

Према тврдњама тужилаштва, део тог новца је завршио у "црном фонду" ХДЗ-а, а део код Санадера.

У свом исказу истражитељима, оптужени Младен Баришић је, међу осталим, рекао да су из црног фонда ХДЗ-а плаћани наступи у предизборној кампањи више певача, али и да је Марку Перковићу Томпсону исплатио 515.000 евра да у предизној кампањи не наступа ни за једну странку деснице како ХДЗ-у не би узели гласове.

Ове тврдње на суду су раније одбацили Томпсон и певачица Нина Бадрић. Очекује се да би пресуда у случају "Фими-медија" требало да буде донета после летње паузе, крајем августа или почетком септембра.

Осим у случају "Фими-медија" Санадер се у још неколико случајева терети за корупцију. Жупанијски суд у Загребу осудио је новембра прошле године првостепено Санадера на јединствену казну од 10 година затвора за примање мита и ратно профитерство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво