Читај ми!

Годишњица страдања у Братунцу

У Братунцу обележена 20. годишњица страдања Срба са подручја средњег Подриња и Бирча. Позивајући да се злочини муслиманских снага над Србима не забораве, из Владе РС подсећају да у Хагу и пред правосудним институцијама БиХ за страдања у Братунцу нико није осуђен.

Двадесета годишњица страдања Срба са подручја средњег Подриња и Бирча у протеклом рату у Босни и Херцеговини обележена је у Братунцу.

Злочини над Србима које су починиле муслиманске снаге из Сребренице не треба да буду заборављени, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, наводећи да за те злочине нико није осуђен ни пред Хашким трибуналом, ни правосудним институцијама БиХ.

Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо, који је комеморацији присуствовао као изасланик председника РС, казао је да РС улаже напоре да се кроз дијалог о реформи превосуђа зауставе неправде и да одговарају сви они који су починили злочине над Србима.

Чађо је оценио да је "цивилизацијски несхватљиво" то што нема процесуирања ратних злочина почињених над Србима.

Венце су положиле делегације Владе РС, Народне скупштине РС, представници амабасада Србије и Русије, високог представника у БиХ, борачких организација, породица погинулих бораца, општина из Подриња и многобројних удружења грађана.

Парастос на централном спомен крсту на градском гробљу у Братунцу служио је владика зворничко-тузлански Василије.

Највећа страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу десила су се током 1992. и 1993. године.

За злочине, почињене над 3.267 Срба, на подручју Сребренице и Братунца Хашки трибунал водио је процеш против муслиманског команданта у Сребреници Насера Орића, али је он ослобођен оптужби.

Ранијих година комеморација у Братунцу се одржавала 12. јула, а од ове године одржаваће се 7. јула.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара