Читај ми!

Путин: Грађани ослобођених области, начинили сте прави корак, никада вас нећемо издати

Председник Русије Владимир Путин, уочи потписивања документа о приступању Русији четири украјинске територије, позвао је Кијев да призна резултате референдума и да се врати за преговарачки сто.

Споразуми се потписују са све четири украјинске територије на којима су одржани референдуми – с Луганском и Доњецком народном републиком, као и са Запорошком и Херсонском облашћу.

Владимир Путин је на почетку обраћања поручио да је судбина житеља ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области заједничка.

"Право на самоопредељење је неотуђиво право Доњецке и Луганске народне републике, Запорошке и Херсонске области, које је потврђено и 1. чланом Повеље Уједињених нација", рекао је Путин на почетку свог говора.

Истакао је да је народ донео одлуку на референдуму и да "постоје четири региона која су нови руски региони".

"Кијев је дужан да се с поштовањем односи према избору ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, само то може бити пут ка миру", изјавио је Путин. 

Увек ћемо памтити оне који нису хтели да се помире са неонацистичким државним ударом у Украјини, поручио је Путин, додајући да су они који су страдали у "специјалној војној операцији" хероји велике Русије.

Обраћајући се Кијеву и Западу, Путин је рекао: "Житељи ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области заувек ће бити грађани Русије."

Позвао је режим у Кијеву да под хитно обустави ватру, која букти још од 2014. године, и да се врати за преговарачки сто.

"Русија неће живети по правилима Запада"

Поручио је да Русија неће живети по правилима Запада, који, како каже, сада већ има и тројне стандарде.

"Запад изнајмљује територије као хегемон. Од кључне је важности да све државе предају свој суверенитет у корист САД", истакао је руски председник. 

Указао је и да су се обећања о неширењу НАТО-а, којима су поверовали претходни руководиоци, испоставила као ужасна обмана. 

Председник Русије је рекао да се нада да ће Федерална скупштина подржати законе о уједињењу нових територија с Руском Федерацијом.

Након завршетка церемоније, руски председник ће се састати са лидерима Доњецке и Луганске народне републике, као и Херсонске и Запорошке области, у којима је од 23. до 27. септембра одржан референдум о приступању Руској Федерацији.

Путин је касно синоћ потписао указ о признавању независности Запорошке и Херсонске области.

"У складу са општеприхваћеним принципима и нормама међународног права, признајући и потврђујући принцип равноправности и самоопредељења народа, садржаних у Повељи Уједињених нација, водећи рачуна о вољи народа Херсонске области на референдуму који је одржан 27. септембра 2022, одлучујем: Признати суверенитет и независност Херсонске области", наводи се у документу.

У другом указу, исте садржине, Путин је признао суверенитет и независност Запорошке области.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара