Читај ми!

Рат у Украјини, "панцери" на путу за Кијев

Украјинске оружане снаге ускоро ће, како ствари стоје, бити јаче за више од 100 тенкова, које ће испоручити Пољска и Немачка. "Раинметал" ће Украјинцима доставити 88 старијих модела "леопард 1", док ће Варшава на фронт послати модернизовану варијанту совјетског тенка Т-72. Представници чешке војне индустрије тврде да, полако, остају без репроматеријала.

Рат у Украјини, "панцери" на путу за Кијев Рат у Украјини, "панцери" на путу за Кијев

Немачка ће Украјинцима испоручити 88 старијих модела тенка "леопард" и неколико десетина противавионских борбених возила "гепард", од чије је употребе Бундесвер одустао пре више година, јављају немачки медији пред састанак министара одбране у америчкој бази Рамштајн.

Укупно 88 старијих модела тенка "леопард" ће бити испоручено из резерви фабрике "Раинметал", док ће "гепарде" у Украјину послати фабрика КМВ. Оба модела су, наводно, донекле модернизована и суштински спремна за акцију на украјинском фронту.

Немачки "гепарди" су противавионско оружје настало на основу првог модела тенка "леопард", а могу се користити и за нападе на циљеве на земљи. Наоружани су паром топова "ерликон" калибра 35 милиметара и противавионским ракетама "стингер". Од шезедестих година прошлог века, када су настали, "гепарди" су у неколико наврата модернизовани. Из наоружања Бундесвера повучени су 2010. године.

Тенкови "леопард 1" су из наоружања немачких оружаних снага повучени 2003. године, а немачки пакет помоћи Украјини, осим ових возила, укључује обуку посада и механичара, као и резервне делове и муницију.

Одлука немачких власти, да после два месеца оклевања, упуте у Украјину значајну војну помоћ, уследила је након што је амерички министар одбране Лојд Остин навео да је циљ САД да војно ослабе руске оружане снаге до мере у којој убудуће неће моћи да изводе офанзивне акције.

Немачка је, од почетка рата у Украјини, на фронт послала око 9.000 противтенковских и противавионских пројектила, 16 милиона комада муниције и око 2.000 мина, од којих су неке пале у руке руским снагама код Харкова.

Током претходних десетак дана, Берлин је успео да убеди Словенију да Украјинцима поклони својих четврдесетак тенкова Т-84 у замену за немачка оклопна возила о којима тек треба да се постигне коначни договор. Немачки извори, такође, наводе да је Берлин одиграо важну улогу у трансферу словачких противавионских система С-300 у Украјину.

Пољски тенкови за Украјину

Пољски премијер Матеуш Моравјецки најавио је да ће, после неколико недеља преговора, Украјинцима испоручити тенкове који су "претекли" из времена када је ова држава била чланица Варшавског пакта.

За сада, међутим, није познато колико ће пољских тенкова стићи у Украјину, али су пољске оружане снаге, пре две године, у резерви држале око 400 тенкова Т-72М, као и 200 комада пољске подваријанте ПТ-91, на којем су промењени системи контроле наоружања, реактивни оклоп и мотор.

Пољаци, без проблема, могу послати ове тенкове у Украјину, јер ће до краја године почети испорука 250 раније наручених америчких "абрамса" М1А2. Оклопне јединице те државе у наоружању имају и 249 немачких "леопарда".

Испоруком тенкова, Пољска ће, како ствари стоје, окончати прву фазу војне помоћи Украјини, јер се представници војне индустрије већ недељама жале како полако остају без репроматеријала за производњу оружја.

Слична ситуација је и у Чешкој, која је у Украјину преусмерила добар део наоружања намењеног другим купцима, укључујући ручне бацаче, мине и муницију.

Чешка је, још раније, најавила да ће Украјинцима послати 56 оклопних транспортера Пбв-501, које су раније добили од Немачке.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара