Читај ми!

Британски добровољци и ветерани авганистанског рата у Украјини, број непознат

Русија је саопштила да истражује наводе да су у Украјини налазе припадници британских специјалних јединица, што Лондон демантује. У Украјини се ипак боре бивши припадници британских оружаних снага.

На Тависток скверу у Лондону налази се један од ретких споменика аболиционистима-пацифистима који су одбили да се боре у Првом светском рату. Сукоб у Украјини имао је на неке Британце сасвим супротан ефекат.

Отишли су да се добровољно пријаве и боре. Колико их је, скоро је немогуће утврдити.

Лондонски Тајмс помиње да се 150 падобранаца, ветерана Авганистанског рата, упутило у Украјину.

Острвски медији објављују видео-сведочења Британаца који су били на првој линији украјинског фронта.

Украјинска страна број добровољаца из Британије процењује на чак 6.000. Као и у већини земаља, британски закон брани учешће у туђим оружаним снагама.

Но, закон датира још из 1870. године и није примењиван ни против учесника у Интернационалним бригадама у Шпанском грађанском рату.

Шефица британске дипломатије Лис Трас подржава добровољце.

Шеф здруженог генералштаба британске војске, адмирал сер Тони Радакин, признаје да су се "један или двојица британских војника" одметнули и отишли у Украјину.

Заробљени Британци

Руска страна у Маријупољу је заробила двојицу добровољаца – четрдесетосмогодишњег Шона Пинера, некадашњег припадника британских оружаних снага, и двадесет година млађег Ејдана Еслина, ветерана рата у Сирији.

Настоје да их размене за ухапшеног проруског политичара из Украјине Виктора Медведчука.

"Ми, ја и Ејдан Еслин, надамо се да ћемо бити размењени за господина Медведчука", поручује у видеу руске војске заробљени Британац Шон Пинер.

У истом видеу заробљени Британац Ејдан Еслин каже да "ако је Борису Џонсону стало до британских грађана, како тврди, онда треба да изврши притисак на председника Зеленског да уради прву ствар и врати Медведчука њиховој породици, а нас нашим породицама".

Реакција Британског парламента није изостала.

"Појавио се видео који приказује припадника моје изборне јединице у лисицама, видно повређеног и испитиваног под принудом у пропагандне сврхе. Да ли се слажете са мном да је реч о флагрантном кршењу Женевске конвенције?", рекао је посланик Конзервативне странке Роберт Џенрик.

Британски премијер Борис Џонсон сложио се са страначким колегом и позвао "руску државу да са заробљеницима поступа хумано и саосећајно".

"По мом мишљењу, иако ми не охрабрујемо већ активно одвраћамо људе од одласка у ту зону сукоба, колико схватам, Еслин служи у украјинској војсци већ дуже време и није плаћеник", рекао је Џонсон.

Руска страна тврди супротно.

Западна војна помоћ за интернационалне бригаде у Украјини

Украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба тврди да интернационалне бригаде у Украјини броје двадесетак хиљада људи из 52 земље. Ту тврдњу је немогуће проверити.

"Добијамо огромну америчку и британску помоћ. Имамо најмодерније наоружање, модерну опрему за ноћно осматрање, топлотне камере итд.", каже командант специјалних јединица Интернационалне легије у Украјини, који се представља ратним псеудонимом "Саветник".

Британија је од руске анексије Крима у Украјину упутила војну помоћ у вредности од две и по милијарде долара.

Од почетка руског напада поклонила је наоружање и војну опрему у вредности од 200 милиона фунти.

Министар одбране Бен Валас очекује да ће вредност поклона ускоро достићи пола милијарде.

"Тражили су и добиће још муниције за артиљерију дугог домета. Траже опрему за одбрану обале због тамошње руске војне активности. Требају им и оклопна возила, која не морају да буду тенкови и додатну против-ваздушну опрему. Све то ће им бити достављено", најављује британски министар одбране Бен Валас.

Британски војни стручњаци у последњих осам година обучавају украјинску војску.

Руски Истражни комитет, пандан америчком ФБИ-ју, испитује наводе да се у области Лавова налазе специјалисти за саботажу и герилски рат британских САС јединица.

Руска истрага тешко да ће имати икакав ефекат, барем када је реч о Британији.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара