Читај ми!

Путин Гутересу: Знамо ко је извео провокацију у Бучи; Кулеба: Војска Украјине се пребацује на НАТО стандард

Шездесет други дан рата у Украјини. Експлозије су данас одјекнуле и у самопроглашеном Придњестровљу у Молдавији. Кијев саопштава да су руске снаге ракетирале мост у Одеској области. Генерални секретар УН састао се са Владимиром Путином и Сергејом Лавровим. Предлаже успостављање хуманитарне контакт групе. Чланице НАТО-а у Рамштајну о испоруци оружја Украјини.

Металуршки комплекс "Азовстаљ", последње упориште украјинских бораца у Маријупољу, и даље је на мети ваздушних и артиљеријских напада руских снага, тврди саветник украјинског председника. Процене су да је у подземном склоништу око хиљаду цивила, углавном жена, деце и старих.

Цивили ће моћи да напусте индустријску зону у Маријупољу када кијевски режим престане да их користи као живи штит, каже портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Москва је понудила прекид сукоба, уз захтев Кијеву да нареди командантима бораца у "Азовстаљу" да одмах ослободе цивиле. Украјина, међутим, тражи гаранције од генералног секретара Уједињених нација.

Руске снаге гађале су шест железничких станица у централној и западној Украјини, пошто се, како тврде, преко њих допрема страно оружје у Донбас.

У региону Запорожја, на југоистоку земље, спремају се за одбрану након упозорења да руска војска планира офанзиву на тај део Украјине.

Инцидент и на западу Русије, око 150 километара од границе с Украјином. У великом пожару оштећено је складиште горива у Брјанску, које служи као логистичка база за руску војну офанзиву.

Појавиле су се спекулације на друштвеним мрежама да је пожар настао након украјинског ракетног напада, али за то нема званичне потврде. Руски председник Владимир Путин позива тужилаштво да сузбије спољно мешање у послове Русије.

Напомиње да је, због информативног фијаска у Русији, Запад прешао на покушаје убиства руских новинара. У руским медијима помиње се да је на мети био водитељ државне радио-телевизије Владимир Соловјов, што Кијев одбацује.

Русија тражи од Америке да Украјини не испоручује оружје, јер таква пракса не доприноси, кажу, дипломатском решењу кризе.

Међутим, највиши амерички званичници обећали су у Кијеву украјинском председнику додатне контингенте наоружања вредне више од 320 милиона долара.

Америка враћа и дипломате у Кијев. Председник Бајден најавио је да ће за амбасадора у Украјини именовати ветеранку америчке дипломатије Бриџит Бринк, која је започела каријеру у Београду, а тренутно је амерички амбасадор у Словачкој.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара