Читај ми!

Гутерес следеће недеље у Русији с Путином; Зеленски: Стиже оружје које смо тражили

Педесет осми дан рата у Украјини. Настављени преговори две стране, али засад без назнаке да ће бити ускршњег примирја. Руски циљеви друге фазе рата су контрола Донбаса и југа Украјине. Москва поручује да ће руске снаге обуставити ватру како би омогућиле борцима и цивилима да напусте челичану Азовстаљ. Светска банка: Ратна штета у Украјини достигла 60 милијарди долара. Немачки канцелар поручује да НАТО мора да избегне сукоб с Русијом.

Русија и Украјина нису постигле договор о прекиду ватре током ускршњих празника. Председник Володимир Зеленски тврди да Русија није пристала на примирје, aли се, истиче, ипак и даље нада миру.

Услед интензивирања напада у Донбасу, Русија је саопшђтила да су њене снаге заузеле јужни лучки град Маријупољ у Доњецкој области. Власти у Кијеву саопштиле су да Русија контролише већину града, али да су у делу града остале украјинске снаге.

У фабрици челика "Азовстаљ" налази се између 1.500 и 2.000 људи. за које руска страна тврди да су "милитанти", док из Кијева поручују да је тамо 1.000 цивила и 500 рањених војника.

Владимир Путин поручио је да Русија гарантује живот украјинским трупама које напусте објекат и да ће бити третирани са поштовањем. Руској војсци је наредио да откаже планове за јуриш на фабрику, те да, уместо тога, жели да постројење буде блокирано.

Међутим, украјинска војска тврди да су руске снаге покушале упад у "Азовстаљ".

У међувремену, америчка компанија "Максар технолоџис" саопштила је да сателитски снимци показују да се код Маријупоља проширила и да је тамо још 200 нових гробова.

Због нове фазе рата, САД су одобриле још један пакет помоћи Украјини, у вредности од 800 милиона долара. Помоћ подразумева тешку артиљерију, метке и дронове, а још оружја стиже из Шпаније и Данске, чији премијери су, у знак подршке, посетили Кијев.

С друге стране, Русија проширује листу санкција, на којој су се сада нашли и потпредседница САД Камала Харис, портпарол Пентагона Џон Кирби, али и оснивач Фејсбука Марк Закерберг.

Кијев тражи начин да губитке надокнади из замрзнутих руских средстава, а украјински председник Володимир Зеленски рекао је на састанку Светске банке да је Украјини потребно седам милијарди долара месечно како би надокнадила економске губитке изазване ратом.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара