Читај ми!

Русија тестирала нову интерконтиненталну ракету; Кијев: Неуспела евакуација из Маријупоља

Педесет шести дан рата у Украјини. Русија тестирала нову интерконтиненталну ракету, "сармат". Командант украјинских маринаца који се боре у опкољеној фабрици у Маријупољу каже да су његове снаге суочене са својим последњим данима, ако не и сатима. Кијев криви руску страну за неуспелу евакуацију цивила из Маријупоља. Лавров Чавушоглуу: Исход преговора искључиво зависи од Украјине.

Руске снаге су преузеле контролу над градом Кремином на истоку Украјине пошто су се украјински војници повукли.

Министарство одбране Русије дало је нови предлог украјинским војницима који се налазе у челичани "Азовстаљ" – да положе оружје до 14 часова у среду по московском времену, додајући да ниједан украјински војник у уторак није прихватио исту понуду.

С друге стране, саветник украјинског председника Михаил Подољак тврди да Русија бомбама за уништавање бункера гађа челичану. Градско веће Маријупоља саопштило је у понедељак да се више од 1.000 цивила склонило у подрумске просторије те фабрике, док Москва негира да су цивили мета напада. 

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је на четвородневнo примирје пред православни Ускрс како би се омогућио безбедан пролаз цивила из подручја сукоба као и достава хуманитарне помоћи.

Бруто домаћи производ Украјине ће, према најновијим прогнозама Међународног монетарног фонда, забележити ове године пад од 35 одсто због рата у тој земљи.

Две стране обавиле су пету размену заробљеника. Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук саопштила је да је "Русија предала преко 60 војника и 16 цивила Украјини у замену за ратне заробљенике".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво