Читај ми!

Зеленски тражи тенкове, ракете и авионе; Русија прети ударом на Кијев ако наставе са саботажама

Четрдесет девети дан рата у Украјини. Руска и украјинска страна настављају преговоре о решавању ситуације у Украјини у онлајн формату, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која истиче да ништа неће спречити испуњење руских циљева. Председници Естоније, Летоније, Литваније и Пољске допутовали су у Кијев железницом како би разговарали са украјинским председником Володимиром Зеленским, који поручује да је Украјини хитно потребно тешко наоружање, укључујући артиљерију, тенкове, противваздушне системе и борбене авионе.

Генералштаб руске војске поручује да Москва не одустаје од покушаја враћања Изјума, града удаљеног стотинак километара од Харкова који је под контролом украјинских снага. Тврде да су у фази преузимања потпуне контроле над Маријупољом и да ојачавају одбрамбене положаје у смеру црноморске луке Миколајев.

Руски председник Владимир Путин оцењује да је оно што се дешава у Украјини је трагедија, али да Русија није имала други избор. Крај рата ће, каже, зависити од интензитета сукоба.

Према његовим речима, снимци и фотографије тела разбацаних по украјинском граду Буча су лажни. Наглашава да је Украјина одступила од договора склопљених у Истанбулу и да су зато преговори запали у ћорсокак.

Са друге стране, шеф украјинске делегације на разговорима са Русијом Давид Арахамија истиче да су нетачне тврдње да је Кијев наводно одустао од договора из Истанбула.

Француски форензичари стигли су у Бучу како би помогли украјинским властима да установе шта се заиста догодило у том граду. 

Из Кијева поручују да ће испитати непроверене информације да је Русија можда користила хемијско оружје за време опсаде Маријупоља.

Заменица украјинског министра одбране Хана Маљар рекла је да постоји теорија да би то могла да буде фосфорна муниција.

Деманти стиже од проруских снага у Донбасу. "У покушајима да преузмемо потпуну контролу над Маријупољом нисмо користили хемијско оружје упркос оптужбама Кијева", рекао је заменик начелника Народне милиције Доњецка Едуард Басурин.

Руско министарство одбране криви украјинске националисте за хуманитарну катастрофу у Маријупољу. Украјинска војска упозорава да се спрема завршна битка за тај град.

Вадим Бојченко, градоначелник Маријупољa каже да је, према најновијој процени, у Маријупољу погинула око 21.000 цивила.

Украјински председник Володимир Зеленски тврди да су руске снаге свуда за собом оставиле мине. Позива ЕУ да не оклева у увођењу још оштријих санкција Русији.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво