Читај ми!

Засад ништа од преговора Москве и Кијева, Запад избацује руске банке из SWIFT мреже

Руске снаге током ноћи дошле су са западне стране до предграђа Кијева, где се воде уличне борбе. Вашингтон је понудио евакуацију украјинском председнику Володимиру Зеленском, коју је он одбио. Русија је ставила вето на нацрт Резолуције Савета безбедности УН којом је требало да се осуди руска акција у Украјини. Европа, Лондон, САД и Канада уводе директне санкције председнику Русије Владимиру Путину и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову.

На улицама у предграђу Кијева током ноћи водиле су се уличне борбе, пошто су руске снаге са запада стигле до главног града Украјине.

Украјинци за сада успевају да зауставе напредовање противника са истока, наводе амерички аналитичари са Института за проучавање сукоба.

Наводе и да су руске снаге одбијене на прилазима још неколико градова у Украјини, али и да су брзо променили тактику тако што су просто прошли около. 

Председник Украјине Володимир Зеленски упозорио је у видео-обраћању грађанима да су многи градови на удару – Чернихив, Суми, Харков... у Донбасу, градови на југу Украјине.

Додао је да се посебна пажња мора обратити на Кијев и да се главни град не сме изгубити.

Русија је ставила вето на нацрт Резолуције Савета безбедности УН којом је требало да се осуди руска акција у Украјини, док је Кина била уздржана на гласању.

Уздржани су били и Уједињени Арапски Емирати и Индија.

Украјина и Русија разматрају место и време за преговоре, саопштио је Сергиј Никифоров, портпарол украјинског председника Володимира Зеленског.

"Украјина је била и остаје спремна да разговара о прекиду ватре и о миру", додао је Никифоров.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ рекао је да се Савет ЕУ сагласио да на листу санкционисаних особа стави и руског председника и министра спољних послова, Владимира Путина и Сергеја Лаврова. 

Лидери НАТО-а саопштили су да су послали још војника у источну Европу након руске војне акције у Украјини.

Председник Русије Владимир Путин позвао је украјинску војску да преузме власт у својој земљи.

Европска фудбалска унија (УЕФА) преместила је финале овогодишње Лиге шампиона из Санкт Петербурга у Париз, због сукоба Русије и Украјине.

Русија је суспендована из Савет Европе после напада на Украјину, саопштио је италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво