Читај ми!

Борбе на прилазима Кијеву, руски вето у Савету безбедности

Русија је ставила вето на нацрт Резолуције Савета безбедности УН којом је требало да се осуди руска акција у Украјини. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да су председник Русије Владимир Путин и министар спољних послова те државе Сергеј Лавров обухваћено новим санкцијама ЕУ. Санкције увео и Лондон. Портпарол председника Украјине саопштио да Русија и Украјина разматрају место и време за преговоре. Настављени руски ракетни напади на Кијев и друге делове земље, саопштиле су украјинске власти. Руска војска је заузела аеродром "Гостомел" у близини Кијева, али Руси негирају да је било ракетних напада на град и најављују увођење санкција западним земљама.

Руско министарство одбране саопштило је да су украјинска војна инфраструктура, противваздухопловна одбрана, војни аеродроми и летелице, као и војска, гађани високопрецизним оружјем.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да није имао другу опцију него да нареди оно што је назвао "специјалном операцијом" и додао да сви претходни потези Москве да промени безбедносну ситуацију нису уродили плодом.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да руски председник Владимир Путин сноси пуну одговорност за "напад на Украјину и да ће се Русија због тога суочити са последицама". Бајден је рекао да не планира да разговара са Владимиром Путином. Најавио је могућност да буду уведене санкције и за Владимира Путина лично. "То није блеф, то је на столу", рекао је Бајден. Истакао је да ће бити осрамоћен свако ко стане уз Русију.

Лидери ЕУ најоштрије су осудили "ничим изазвану и неоправдану војну агресију Руске Федерације на Украјину и оцењују да Русија својим незаконитим војним акцијама грубо крши међународно право и принципе Повеље УН, и подрива европску и глобалну безбедност и стабилност". 

Руска војска преузела је контролу над територијом нуклеарне електране у Чернобиљу.

У Украјини је уведено ратно стање. Више од 105.000 становника из Доњецка и Луганска евакуисано је у Русију од када је покренута акција евакуације из ових области на истоку Украјине.

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило је да је Русија извела напад крстарећим и балистичким пројектилима. Експлозије су се, како су јавили медији у Украјини, чули у неколико градова, укључујући и Кијев. У Кијеву је уведен полицијски час.

Москва је спремна да преговара о условима предаје Украјине, рекао је портпарол Кремља Дмитри Песков.

Патријарх московски и целе Русије Кирил, апеловао је на све стране у сукобу у Украјини да учине све како би биле избегнуте цивилне жртве.

Све руске дипломате евакуисане су из Кијева, речено је за РИА Новости из амбасаде Русије у Украјини.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел, у саопштењу су осудили, како су навели, акције Русије.

Истакли су да је ово "мрачан тренутак у европској историји" и сматрају, како кажу, Кремљ одговорним за оно што се дешава и што ће се дешавати убудуће. Кијев је прекинуо дипломатске односе са Москвом.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара