Дачић: Конференција о Степинцу у Бриселу погрешна и провокативна

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Бриселу да је Србија протестовала код Европског парламента поводом Конференције о Алојзију Степинцу, у организацији европосланице Жељане Зовко.

Дачић: Конференција о Степинцу у Бриселу погрешна и провокативна Дачић: Конференција о Степинцу у Бриселу погрешна и провокативна

Шеф српске дипломатије је у изјави новинарима рекао да то није први пут да се Србија суочава са тим питањем.

"Увек када се нешто тако деси одговор се односи на начине и процедура функционисања ЕП. Да то није заједнички став ЕП, да посланици имају на то право... Тачно је да то не окупља велики број заинтересованих, углавном се сведе на неколико људи и то углавном из хрватског националног корпуса", рекао је он.

Дачић сматра да је то један провокативан и дубоко контрапродуктиван потез.

"Мислимо да је то покушај историјске релативизације и рехабилитације покрета који је био на страни фашизма, покрета који је симболизовао геноцид над Србија, Јеврејима и Ромима. Покрета који је значио покрштавање Срба у католичку веру", рекао је Дачић.

Каже да пут помирења не може да води преко рехабилитације Алојзија Степинца.

"Институције ЕУ су настале на победи над фашизмом. Где ће већа иронија? Мислим да они који су дали животе у борби против фашизма, не знам како би гледали на то да се сада врши рехабилитација Степинца", рекао је Дачић.

Конференција о Степинцу планирана је за 21. март у седишту Европског парламента, а организатор је посланица ХДЗ у Европском парламенту Жељана Зовко.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара