Читај ми!

Брнабић за РТС: Плашим се ескалације на северу КиМ, дубоко сам разочарана међународном заједницом

Премијерка Ана Брнабић каже за РТС да су Срби на северу Косова и Метохије на барикадама зато што траже основна људска права и ништа више од тога. Истиче да се плаши ескалације, али да ћемо учинити све да сачувамо мир и какву-такву стабилност. Говорећи о проценама безбедносних служби, наводи да је процењено да је ситуација доведена на ивицу сукоба и оружаног конфликта. Поручује и да је дубоко разочарана реакцијом међународне заједнице.

Ана Брнабић каже да Брисел и Вашингтон чују Србе на КиМ само када су на барикадама, али и тада не баш добро.

"Срби на КиМ су на барикадама зато што траже основна људска права, али заиста основна људска права и ништа више од тога", поручује Брнабићева.

Истиче да су и институције напустили само зато што су после више од десет година тражили поштовање Бриселског споразума.

"На крају крајева, у тим институцијама су управо захваљујући том Бриселском споразуму, тако да када Аљбин Курти каже да за њега не постоји Бриселски споразум онда не знам тачно у чему је проблем што Срби нису у институцијама", додаје премијерка.

"Дубоко сам разочарана како међународна заједница поима људска права" 

Када је реч о међународној заједници, премијерка истиче да је дубоко разочарана њиховим поимањем људских права, основних демократских вредности, као и одговором на низ провокација Аљбина Куртија према Србима и другим неалбанцима на КиМ.

"Ако погледате само какав је био децембар – почео је тиме што је Курти поставио Ненада Рашића да буде представник Срба на КиМ у приштинским институцијама, човека који је на изборима добио 0,17 одсто гласова. Нисмо имали адекватну реакцију Брисела, имали смо реакцију која је позивала обе стране на деескалацију. Нисам тачно сигурна шта је у том тренутку урадио Београд, као и Срби на КиМ", навела је Брнабићева.

Указала је да је тек након оштре реакције председника Александар Вучића уследила нешто јаснија осуда тога.

"Тако је почео децембар и децембар се приводи крају ко зна како, али за сада са више од 16 бруталних провокација, кршења Бриселског споразума, упадима до зуба наоружаних припадника косовске полиције, специјалних снага Росу на север КиМ, што значи брутално кршење Бриселског споразума", наводи.

Истиче да су Срби са КиМ тражили само да се поштују основна људска права и да се противправно приведени Дејан Пантић бар зна где је и да ли је добио лекове, као и да се и даље није чуо са својом породицом.

"Имате европске институције које све то ћутке гледају, само посматрају немо", наглашава премијерка.

"Плашим се ескалације"

Кфор је блокирао пункт Јариње бодљикавом жицом, примећена је повишена борбена готовост, косовски специјалци наоружани марширају данима по северу КиМ.

"Плашим се ескалације, ми ћемо учинити све да сачувамо мир и какву-такву стабилност иако, нажалост, не видим да постоји било каква стабилност за Србе на КиМ", додаје.

Подсетила је да су само у децембру приведена четворица Срба, међу којима и Гаврило Милосављевић, пензионер, расељен са Косова и Метохије који живи у околини Београда.

"Отишао је човек сам у полицију у општини Исток да пријави противправно одузимање своје имовине и ухапшен је и задржан тамо", додаје.

Поред њега, приведени су и Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић.

"Од тога су и Дејан Пантић и Слађан Трајковић били припадници косовске полиције, ако су имали било шта против њих не би они били припадници полиције или су могли у том тренутку да их гоне за нешто што су починили или наводно починили. Они су приведени само да би се Срби застрашили и да би се додатно унела нервоза међу Србе на КиМ, да би дошло до ескалације ситуације и то је оно што мене плаши", истиче Брнабићева.

"Разумем да је Србима на КиМ доста свега"

Истиче да ће Београд и даље наставити да води разговоре са међународном заједницом, пре свега са Бриселом, као и да се свакодневно воде такви разговори.

"Председник Вучић је у свакодневном контакту са Србима на КиМ, они се налазе у ужасној ситуацији и ја потпуно могу да разумем да је њима доста свега и да они више немају било какво поверење у представнике међународне заједнице. Ти људи само желе имплементацију Бриселског споразума. Зар је заиста тако много тражити од Европске уније, која је потписала тај споразум и гарантовала његову имплементацију, да после десет година и натера Приштину да га имплементира?", упитала је премијерка.

"Мислим да није. Мислим да су Срби на барикадама тамо да би бранили и штитили и подсетили Брисел на Бриселски споразум", додаје.

На питање да ли верује да ће доћи до већег притиска међународне заједнице на Аљбина Куртија, Брнабићева каже да то очекује.

"Очекујемо од међународне заједнице, пре свега од Брисела, али и од Вашингтона, да изврши притисак на Приштину да у најкраћем могућем року крену у имплементацију Бриселског споразума, што значи оснивање Заједнице српских општина. Добили смо сва уверавања и од стране представника САД Ескобара да ће они то учинити у најкраћем року", наглашава премијерка.

Поред тога, како каже, од Брисела смо у више наврата током децембра чули да пре било каквих нових споразума мора доћи до имплементације већ потписаних. 

"Куртијеве оцене да је захтев Београда смешан ужасно опасне" 

Брнабићева је рекла да су оцене Аљбина Куртија да је захтев Београда смешан ужасно опасне и да је Курти усред Берлина рекао да за њега не постоји Бриселски споразум, а да Немачка није реаговала.

"Аљбин Курти је рекао да за њега не постоји и не важи ни Вашингтонски споразум. Нико није реаговао и он је сада и званично прекршио Вашингтонски споразум њиховом апликацијом за чланство у ЕУ, што је својеврстан преседан и брутално кршење и међународног права, европских норми и европског права зато што једино државе могу да се пријаве за кандидатуру, европске државе, а ЕУ јесте статусно неутрална зато што постоји пет држава чланица које не признају једнострано проглашену независност Косова", рекла је Ана Брнабић.

Додала је да је већи проблем што то нико претерано јавно не осуђује и не позива га да прихвати постојање споразума као што је Бриселски споразум и крене у имплементацију, што је њихова обавеза.

"Али Аљбин Курти, када се ради о правима Срба на КиМ, не поштује ни свој устав. Нису поштовали ни када се формирала војска Косова или снаге безбедности, како год их називају. Нису поштовали одредбе сопственог устава. Нису поштовали ни сада у случају постављања представника српског народа у институције, то је директно кршење њиховог устава. Тако да, када говорите о правима Срба на КиМ, очигледно је да они у званичној Приштини и према званичној Приштини немају никаква права, апсолутно никаква права, ни она гарантована неким међународним споразумима и актима, ни основна људска права, ни права у оквиру законодавног оквира и тих људи који верују да постоји такозвана република Косово, па ни њиховог устава и то је страшно", истакла је премијерка.

Додала је да јој је страшније што су видели да међународна заједница не види како се Приштина не придржава потписаних споразума и што нису натерали Приштину да имплементира Бриселски споразум, а да је једина њихова обавеза била да оснују Заједницу српских општина, као и да се не примењује ни Резолуција 1244.

"Реците онда који споразум се поштује, који споразум ми треба да поштујемо да бисмо обезбедили мир и стабилност или као што сам иронично рекла, да ли ми сваки дан треба да гледамо у пасуљ и њихов споразум да бисмо знали који данас они принцип то поштују. Једино је до озбиљности и одговорности Београда, председника Александра Вучића, који је заиста понео највећи терет ове одговорности и који покушава стално да деескалира, да поручи Србима на КиМ 'стрпите се још мало', да истовремено каже и Бриселу и Берлину и Вашингтону: људи, нема смисла. Не постоји ниједан принцип који признајете, који имплементирате када су у питању Срби на КиМ", рекла је Брнабићева.

Указала је и да је, откад имамо присуство Кфора на Косову и Метохији, 312 насеља потпуно етнички очишћено, што је, како је рекла, супротно ономе што треба да буде улога Кфора – да обезбеди Србе и неалбанце на КиМ и мултиетничност.

"Безбедносне службе процениле да је ситуација на ивици оружаног конфликта" 

На питање какве су процене безбедносних служби Србије, Брнабићева је одговорила да је процењено да је ситуација доведена на ивицу сукоба и оружаног конфликта.

"То су процене свих служби на Косову и Метохији и свих оних који гледају шта се дешава тамо. И зашто, још једном, основна ствар, и то сам ја питала у разговорима са неколико страних званичника, а то је, у реду, чак и да се постигне неки договор сада у вези са барикадама, како ћете ви спречити да Курти само не настави те инциденте који су довели до тога да Срби изађу на барикаде и поставе барикаде како би скренули пажњу на свој статус", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је за њу крај имплементација Бриселског споразума, која ће отворити простор за даље разговоре око неких нових споразума.

"Али како можемо причати о неким другим споразумима, и то сам питала на састанку и господина Ескобара. Реците ми, ако се толико сада инсистира на разговору око различитих споразума, ко ће да имплементира те споразуме, ко ће да гарантује њихову имплементацију. Па све и да смо довољно глупи и довољно луди у Београду да наставимо разговоре око неких споразума, ко ће да имплементира те споразуме, ко ће да буде њихов гарант?", упитала је Брнабићева.

О европским интеграцијама Србије: Лопта је у пољу Брисела 

Говорећи о притисцима на Србију због неувођења санкција Русији, Брнабићева је рекла да не види да су европске интеграције Србије угрожене више него раније или да су више угрожене него интеграције Албаније и Северне Македоније.

"За мене је лопта у пољу Брисела. Зашто? Зато што смо ми све испунили да се отвори и кластер 3 који је у вези са економијом, конкурентношћу, привредом. Све смо учинили, испунили смо све што је требало да испунимо и Европска комисија је већ у своја последња два извештаја о напретку позвала чланице ЕУ да отворе кластер 3. Нисмо га отворили. Нема даљих условљавања за отварање кластера 3", навела је Брнабићева и оценила да је у питању политичка одлука и да су европске интеграције Србије у стању мировања захваљујући Европској унији.

Поручила је да ће Србија наставити са реформама на европском путу зато што је то добро за нас.

"Ми данас крећемо у јавну расправу о сету измена и допуна правосудних закона како бисмо се ускладили са изменама Устава које су прошле на референдуму у јануару ове године и у фебруару морамо да идемо у Скупштину на усвајање тога", истакла је Ана Брнабић.

Додала је и да Србију кошта то што није увела санкције Русији и да прави проблем, али да је у складу са свим принципима које поштује Република Србија.

Цело гостовање председнице Владе Србије Ане Брнабић у Јутарњем дневнику погледајте у видео-снимку на почетку текста. 

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво