Читај ми!

Српска листа: Именовањем Ненада Рашића за министра - Курти не поштује ни приштинске правне акте

Аљбин Курти именовао је Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак, а Рада Трајковић ће бити његова саветница. У Српској листи кажу да је реч о "противуставном именовању" које је плод деловања Аљбина Куртија да уз себе има лојалне Србе.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти именовао је Ненада Рашића, председника Прогресивне демократске странке, за министра за заједнице и повратак, саопштила је приштинска влада. Рада Трајковић, председница Европског покрета Срба, биће његова саветница.

Убрзо потом, стигло је и саопштење Српске листе о новом именовању. У саопштењу стоји да је противуставном одлуком да именује Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак у приштинској влади без сагласности српских посланика - Аљбин Курти дао најбољи пример аутократског, диктаторског, неуставног, незаконитог и антисрпског деловања.

"После континуираног кршења Бриселског споразума, Аљбин Курти је још једном показао да не поштује чак ни правне акте Приштине ако су у интересу српског народа.

Конкретно овим именовањем Аљбин Курти је прекршио члан 96, став 5 Устава који каже да се за именовање министра из реда српског народа, а који није посланик, мора тражити сагласност већине српских посланика, што Аљбин Курти није учинио, нити Рашић има подршку наших посланика", наводи се у саопштењу Српске листе.

У Српској листи кажу да је укратко реч о "противуставном именовању Ненада Рашића" које је плод деловања Аљбина Куртија да уз себе има лојалне Србе. Њима ће, каже се у саопштењу, лични интерес бити испред националног, а да при том немају никакву подршку српског народа на Косову и Метохији.

Против овог, "очигледног диктаторског потеза Аљбина Куртија", посланици Српске листе ће поднети жалбу Уставном суду, који ће без икаквог одуговлачења морати да "потврди да се ради о кршењу устава и кршењу права српског народа".

У саопштењу Српска листа закључује да овај Куртијев потез показује колико је било стратешки важно да се верификују мандати посланика Српске листе у Скупштини у Приштини, и не дозволи да уместо Српске листе неки Куртијеви Срби дођу у позицију да одлучују о интересима српског народа.

 

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво